Çevre

Sözcü yazarı Öztürk: Yürütmeyi durdurma kararına rağmen Manisa Büyük Ova Koruma Alanı'nda tarım toprakları ve bitkiler tahrip ediliyor

"Zeytin, nar, ceviz ve ayva gibi mevsimlik meyvelerin toplanmasına bile izin verilmeden ağaçlar yerle bir edildi"

Fotoğraf: Temsili

21 Ekim 2024 07:16

T24 Haber Merkezi

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) 7. Etap İlave alanının verimli tarım arazilerinde inşaat yapılmak istenmesine karşı Yargıtay Onursal Üyesi Ali Suat Ertosun'un Manisa 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu mahkeme, yürütmeyi durdurdu. Karar, davanın taraflarından MOSB vekiline de bildirildi. Ancak Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün aktardığına göre, ağır iş makineleri ile çalışmalar sürdürülüyor.

Öztürk "Mahkeme, 'Uygulanmasın' diye mi karar veriyor?" başlıklı yazısında, karara göre; MOSB 7. Etap İlave Alanındaki yol açma, arazi düzleme, direk dikme ve her türlü inşaat çalışmalarının durdurulması gerekirken, ağır iş makineleri ile çalışmalar son hızla sürdürüldüğüne dikkat çekerek şunları yazdı:

"MOSB Müdürlüğü'ne gönderilen uyarıyı da dikkate alan yok. Manisa Büyük Ova Koruma Alanı'nda kalan tarım toprakları ve üzerindeki bitkiler tahrip ediliyor. Zeytin, nar, ceviz ve ayva gibi mevsimlik meyvelerin toplanmasına bile izin verilmeden ağaçlar yerle bir edildi. Devlet Su İşleri'nin yaptırdığı kanallar da kullanılamaz hale getirildi. Mahkeme kararına rağmen çalışmalar yapılması yasalarımıza göre suç ama suç işleyene de kimse dur diyemiyor."

Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararına karşın, gösterilen bu hızlı çabanın nedeninin, Manisa'da otomotiv yatırımı yapmak isteyen Çinli firmaların önünün açılması olduğunu söyleyen Öztürk bu iddia hakkında şöyle yazdı:

"MOSB 7. Kısım Genişleme Alanı yaklaşık 5.000 dönüm. Bunun 1.000 dönümü Muradiye Orman Fidanlığı. Fidanlığın OSB alanına katılması ile ilgili olarak, daha önce aralarında Ali Suat Ertosun'un da olduğu, kardeşi Süheyla Ertosun, çevre dostu arkadaşları Osman Kurbanoğlu ve Abdülkadir Hasbutçu dava açmış, iki davada iptal kararları verilmişti. Bunların kanun yolu muhakemeleri devam ediyor. Büyük Ova Koruma alanında kalan yaklaşık 4000 dönümlük arazi ile alakalı ve yürütmenin durdurulması kararı verilen dava devam ediyor."

...

Çinli firmanın otomotiv yatırımı gerçekleşirse, yan sanayilerle birlikte yaklaşık 15.000 kişinin çalışacağı söyleniyor. Manisa merkez ilçelerinde nüfus, su, trafik, konut, otopark ve çevre kirliliği giderek artıyor. Bu yatırımın gerçekleştirilmesi için Çinli firmalara her türlü kolaylık sağlanıyor. Bu amaçla yapılan yönetmelik değişikliği 5 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan Yönetmelik değişikliğiyle 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenmiş yerlerde, yer seçimi yapılmadan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurma, lojman yapma olanağı getirildi."

Yazının tamamı için tıklayın


Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.'yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz