Çevre

Sözcü yazarı Çiğdem Toker Cerattepe izlenimlerini yazdı: Ağaçların arasından sızan boz renkli suya tanıklık ettim

09 Aralık 2019 07:33

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Cerattepe’de maden faaliyetinin yapıldığı alanda ağaçların arasından boz renkli su sızdığını yazdı. Toker, Cerattepe’de doğanın madene feda edildiğini dile getirdi.

Cerattepe'de madenciliğe karşı 25 yıl önce kurulmuş Yeşil Artvin Derneği'nce düzenlenen “Yağmalanan Artvin” konulu panele katılan Toker, “Cerattepe'de çıkarılan cevher, kurulan teleferikle taşınıp kamyonlarla Murgul'a götürülüp oradan da Samsun'daki izabe tesisinde bakır haline getiriliyor. Balşangıçta bütün bu faaliyetin çevreye zarar vermeyeceği söylenmesine karşın, köylüler kirlenen suyu içen hayvanlarının öldüğünü, suların bulandığını söylüyor. Diğer yandan şirketin altın aranmayacağı açıklamasına karşın inandırıcı bulunmuyor” ifadesini kullandı.

Toker yazısında şunları dile getirdi:

“Cengiz Holding'in iktidar nezdindeki gücü, herkesin malumu. Ülke toprakları üzerindeki projelerin çeşitliği, yaygınlığı ve milyar dolarlarla ifade edilen mali portresine bakıldığında, ‘yandaş’, grubu nitelemek için yeterli gelmeyen bir sözcük. Artvinliler, şehirlerinde ve topraklarında devlet gücünün Cengiz'e ‘amade olduğunu’ dile getiriyor. Şirketin de şehir içindeki bazı pozisyon sahipleriyle girdiği ticari ve parasal ilişkilerle kent halkının direncini kırma çabası içinde olduğunu, ekonomik koşullar nedeniyle ‘madene iş yapan’ kişi ve gruplar olsa da bu durumun mücadelelerini kırmayacağını vurguluyorlar”

 

Yazının devamı için tıklayın