Koronavirüs

Soma'da 5 bin madenci çalışmaya devam ediyor: İşçiler kendi OHAL’ini nasıl ilan edecek?

27 Mart 2020 09:43

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgına karşı 'Evde kal' kampanyasına çağrılar devam ederken işçiler ve hizmet sektörü çalışanları mesaiye devam ediyor. Soma'daki maden ocaklarında çalışmaya devam eden maden işçileri salgına karşı önlem alınmamasına tepkili. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin de madenlerde gerekli hijyen koşullarını sağlamanın imkansız olduğunu belirterek, ". İşçiler kendi OHAL’ini nasıl ilan edecek? Bu şartlarda çalışmak mümkün değil" dedi. 

Manisa Soma'daki maden ocaklarında 5 bin işçi vardiyalar halinde çalışmaya devam ediyor. Koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmesinden sonra ilçede, umreden dönen yakını olan, kronik hastalığı olan ve 50 yaşının üstünde olan yaklaşık 700 işçi, ücretsiz izin veya işten çıkarma yöntemiyle uzaklaştırıldı. Ocaklarda alınacak önlemler işletmelerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Bazı maden ocaklarının girişine termal kameralar yerleştirilerek işçiler ateşleri ölçüldükten sonra içeri alınıyor. Bunun dışında herhangi bir önlem alınmadığı için, olası bir vakanın diğer işçilere de bulaşmasından endişe ediliyor.

Cumhuriyet'ten Muhammed Özmen'in haberine göre Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, bir maden işçisinin hastalığa yakalanması halinde birçok işçinin ve ailelerinin de tehdit altında olacağını ifade etti. Çetin, “Temel hijyen şartlarının neredeyse imkânsız olduğu, doğal ışığın bulunmadığı, binden fazla işçinin vardiya düzeniyle çalıştığı bir ortamda, ortaya çıkacak olası bir vakanın telafisi mümkün olmayacak. İşçiler kendi OHAL’ini nasıl ilan edecek? Bu şartlarda çalışmak mümkün değil. Önlemler yeterli düzeyde alınamıyorsa koronavirüs tehlikesi geçinceye kadar madenlerde çalışmaya ara verilmelidir” dedi.