Koronavirüs

Solunum cihazı vanalarını 11 bin dolara satan firmadan 1 dolara mal eden gönüllülere dava tehdidi

18 Mart 2020 15:23

Koronavirüs (Kovid-19) salgının en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İtalya'da gönüllüler, solumun cihazı vana sayısının yetmemesi sebebiyle sıkıntı yaşayan bir hastane için üç boyutlu (3D) yazıcıyla vana üretti. Vana üreten imalatçı şirket ise gönüllüleri dava açmakla tehdit etti.

İtalya'da bir hastane, Koronavirüs tespit edilen hastalar için hayati öneme sahip solunum cihazı vanalarına ihtiyaç duydu. Hastaneye vanaları tedarik eden firma vanaları tedavi için zamanında yetiştiremeyeceğini açıkladı. Firmanın cevabı üzerine yeni kurulan Isinnova firmasından Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli kendi üç boyutlu yazıcılarını hizmete soktu.

İkili, ilk olarak imalatçı firmanın modellerini kopyalayabilmek için firmadan vana kalıplarını istedi. Ancak, vanaları 11 bin dolara satan imalatçı firma, gönüllülere üretimi derhal durdurmalarını bildirerek dava açma tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Fracassi ile Ramaioli, vanaları ölçüp biçip üç farklı versiyonunu üretti. Vanalar 1 dolara mal oldu. İmalat çözümleri şirketi FabLab'in kurucusu Massimo Temporelli de ikiliye bu işlemde yardım etti.

14 Mart itibariyle Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli'nin ürettikleri vanalar 10 hasta için işe yaradı. 

Fracassi, konuyla ilgili Facebook paylaşımında, hayati tehlikesi bulunan hastaların söz konusu olduğunu ve kendilerinin harekete geçtiğini belirtip "Nokta" diyerek ekledi: "Durumdan kâr etmek gibi bir niyetimiz yok, ürettiklerimizi bizi harekete geçmek zorunda bırakan acil ihtiyaç dışında kesinlikle kullanmayacağız, başka amaçlarla yaymayacağız."

 
Teknolojik Yenilik Bakanı Paola Pisano, 3 boyutlu yazıcıyla basılan vanaların görüntülerini sosyal medyada paylaşarak gönüllü girişime destek verdi.