Sağlık

Soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonları, ömür boyu süren beyin ve omurilik rahatsızlıklarıyla bağlantılı olabilir

23 Temmuz 2024 07:57

T24 Dış Haberler

Yaygın enfeksiyonların neden olduğu iltihap, yaşam boyu süren nörolojik bir rahatsızlık olan multipl sklerozla ilişkilendirildi. 

Beyin dışındaki soğuk algınlığı ve idrar yolu gibi enfeksiyonların neden olduğu iltihaplanmaların beyin ve omurilik rahatsızlıklarının ilerlemesiyle bağlantılı olduğu öne sürüldü. 

Uzmanlar, "Vücudun herhangi bir bölgesindeki ltihaplanma, MS ilerlemesinin belirtilerinden biri olan beyin ve omurilikteki sinirlere zarar verebilir" açıklamasında bulundu. 

Çalışmanın baş araştırmacısı ve nörolog Profesör Ian Galea şunları söyledi: "Sonuçlarımız, laboratuvarda iltihabın sinir hücresi kaybına neden olduğunu gösteren onlarca yıllık araştırmalara dayanıyor. Omurilikteki hücre kaybı ile iltihaplanma arasında bir bağlantı olduğunu gördük. Multipl skleroz (MS), vücudu enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sisteminin, yanlışlıkla beyin ve omurilikteki sinirlere saldırması sonucu oluşuyor. Zamanla bu durum sinirlerin kaybına yol açarak MS hastalığının ilerlemesine neden oluyor. Bu durum, beyni ve omuriliği etkileyerek insanların hareket etme, düşünme ve hissetme biçimlerini etkiliyor. Belirtiler kişiden kişiye değişmekle birlikte yorgunluk, ağrı, görme sorunları ve hareket kabiliyetinde sorunlar gibi belirtileri de içerebilir." 

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, beynin dışındaki iltihabın hastalığın ilerlemesini hızlandırabileceğini gösterdi. 

Southampton Üniversite Hastanesi öncülüğünde yapılan çalışmada, MS'in ilerleyici formlarıyla yaşayan 50 kişinin vücutlarından alınan idrak örnekleri 2 buçuk yıl boyunca takip edildi.

Soğuk algınlığı, grip ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonların neden olabileceği iltihabın, MS hastalığının ilerlemesinin altında yatan önemli bir neden olan omurilikteki sinir hücrelerinin kaybıyla bağlantılı olduğu keşfedildi. 

Araştırmacılar, araştırma bulgularının hastalığa karşı yeni tedavilerin geliştirilmesine öncülük edebileceğini belirtti.