Kültür-Sanat

Siros Adası'nda uluslararası film festivali SIFF başlıyor

14 Temmuz 2019 11:24

Yunanistan'ın Ege Denizindeki incilerinden Katolik azınlıklı Siros adasında uluslararası film festivali SIFF başlıyor. Bu sene 7.kez organize edilen uluslararası etkinlik 16-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.

Devletle el ele, ön plandaki konumunu muhafaza eden Ortodoksluğun kıskacındaki Yunanistan'da çoğunluğu oluşturan Ortodokslara inat, tarihi Katolik azınlığını korumuş Siros, özel mazisi ve mimarisiyle sıra dışı bir ada. Bir zamanlar Türkiye ve özellikle İstanbul'da belirli bir ağırlığı olan Katolik Rum cemaatinde Siros'luların varlığı da unutulmamalı. Adada ziyaret edilecek dinî mabetler arasında Katolik kiliseler turistlerin başlıca ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Festival'in açılışı Mart ayında yitirdiğimiz Agnès Varda'nın Nausicaa adlı filmiyle yapılacak ve Yeni Dalga'nın yaratıcılarından değerli yönetmene saygı duruşunda bulunulacak.

SIFF'in dikkat çeken bölümlerinden birinde Uzak Doğu'nun parlayan yıldızı Tayvan'ın yedinci sanat örneklerine odaklanılacak.

Her türlü sinema diline açık olan etkinliğin Cassandra Celestin, Aaron Chandros, Giannis Labelle, Geli Mademli ve Jacob Moe'dan oluşan seçkin program ekibi film gösterimleri aracılığıyla adanın çeşitli alternatif mekân ve alanları da değerlendirilerek farklı seyir imkânları sunulacak.

Varda'ya saygı

Babasından gelen Yunanistan kökenlerine bağlılığını her fırsatta ifade etmiş olan Agnès Varda, SIFF'in açılışında seyirciyle buluşacak olan filmi Nausicaa'da Albaylar Cuntası döneminde ülkeden kaçmak zorunda kalmış siyasi sürgünlere eğiliyor. Belgeselle kurmaca dilini harmanlayan 1970 yapımı, 94 dakikalık film Paris'te  yönetmen gibi Yunanistan kökenli bir kadının evinde misafir edilen sanatçı ve entelektüellere kendilerini cesurca ifade etme imkânı tanıyor. Politik sebeplerden dolayı filmin gösterimi bir zamanlar yasaklanmıştı. Filmde France Dougnac, Myriam Boyer veCatherine de Seynes dışında Yunanistan sinemasının meşhur aktörlerinden Stavros Tornes ve gencecik Gerard Depardieu de rol alıyor. SIFF'in açılış filmiyle siyasi mücadele ve direnişin değeri bir kez daha gözler önüne serilecek.

Bu seneki başlığı Overexposure (Sürekspozisyon) olan etkinliğin muhtelif bölümlerden birinde Tayvan sinemasına yer verilecek. More than the Stranger: Short Glimpses of Taiwan adlı seçkide 1930 yılından günümüze 13 kısa Tayvan filmi yer alıyor. Siros'ta etkinlik boyunca bulunacak yabancı konuklar arasında bu bölüm sebebiyle adaya davet edilmiş Tayvanlı yönetmen Huang Pang-chuan, TIDF program direktörü Wood Lin ve Taiwan Docs'tan Jessie Yang da yer alıyor.