Bilim / Teknoloji

Singapur'da, düşmek üzere olan insanları tespit edip tutan robot geliştirildi

DSÖ verilerine göre kasıtsız yaralanmaya bağlı ölümler arasında düşme, ikinci sırada yer alıyor

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Tan Tock Seng Hastanesi'ndeki araştırmacılar, düşmek üzere olan insanları tespit edip tutan robot geliştirdi.

11 Eylül 2022 21:16

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Tan Tock Seng Hastanesi'ndeki araştırmacılar, düşmek üzere olan insanları yakalayan bir robot geliştirdi.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Mr. Bah adı verilen robot, yaşlıların oturmasını ya da ayakta durmasını da sağlıyor.  Araştırma ekibinden Wei Tech Ang, bu sorunla annesi sayesinde karşılaştığını belirtti. 85 yaşındaki annesinin sık sık düştüğünü söyleyen araştırmacı, 10 yıl önceki ilk düşüşten sonra robot fikrinin aklına geldiğini belirtti. Düşmenin dünyanın dört bir yanında büyük bir sorun olduğunun vurgulayan Ang, "İnsanların düşme korkusu olmadan evde dolaşmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

Mobil robot denge asistanı diye de anılan cihaz, sensör ve koşum takımıyla donatılan motorlu bir araçtan oluşuyor. Robot oturma, ayakta durma ve su almaya gitme gibi gündelik eylemlerini yapan yaşlıları takip ediyor. Söz konusu kişi dengesini kaybetmek üzereyken Mr. Bah devreye giriyor ve düşmeyi engelliyor.

Robot her düşüşü önlüyor

Üç gün boyunca yapılan, 29 katılımcıyla yapılan ilk deneylerde, robotun her düşüşü önlediği görüldü. Katılımcılar felç ve omurilik yaralanması gibi rahatsızlıkları olan kişilerden oluşuyor.

Robotun iki versiyonu düşünülüyor. Hastane versiyonunda, üst düzey sensör ve kameralarla donatılmış robotun 20 bin dolar değerinde olması bekleniyor. Daha "düşük" kaliteli, az sayıdaki sensör ve kameranın kullanıldığı ev versiyonunun ise 3 bin-4 bin dolar olması hedefleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre kasıtsız yaralanmaya bağlı ölümler arasında düşme, ikinci sırada yer alıyor.