Kültür-Sanat

Sina Koloğlu: Ben Bu Cihana Sığmazam dizisindeki karakol ayrıntısı nedir?

19 Ekim 2023 11:42

Gazeteci Sina Koloğlu, Ben Bu Cihana Sığmazam dizisindeki karakol ayrıntısı hakkında açıklamalarda bulundu. Koloğlu, ''Orhan Koloğlu kitapta, her iki tarafından kendi açılarından haklı oluğunu belirtir. Bir yanda Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan yeni bir hareket öte yanda, her fikrin ve eylemin sadece İstanbul'dan çıkabileceğine inanmış bir toplum içinden çıkmış bir 'Karakol' cemiyeti'' dedi.

Koloğlu'nun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımı şöyle:

Ben Bu Cihana Sığmazam; dizideki karakol ayrıntısı nedir?

Cezayir Türk'ün kızı Suna ile Müfit Bey'in (Serhan Nalbantoğlu) oğlu Soysalan'ın yakınlaşması, bu iki ismi bir araya getirir. Her iki isim çocuklarının bu yakınlaşmasından rahatsızdır. Cezayir Türk durumu konuşmak için Müfit Bey'in evine gider. Salonun duvarında bir siyah beyaz büyük boy fotoğraf vardır. 'Akrabanız mı?' diye sorar. 'Mülazım Sami Emrullah Bey. Rahmetli dedem' cevabı gelir. 'Anadolu'ya silah kaçıran Karakol cemiyetinden' bilgisini de ekler Müfit Bey. Cezayir Türk bu konuda kitaplar okuduğunu söyledikten sonra, yorumunu yapar; 'Milli Mücadeleye kendi adına fazladan sahiplendiği için Mustafa Kemal Paşa ile araları biraz açılmıştı. Doğru mu hatırlıyorum' der. 'Doğru hatırlıyorsunuz. Ama kanaatimce faydası, zararından çok olmuştur' Müfit Bey'in, biraz sitemkar cevabı.

'Siz iktidarı ele geçirmek istiyorsunuz'

Mustafa Kemal Atatürk ile 'Karakol' (Mütareke döneminde Osmanlı istihbarat örgütü) cemiyetinin kurucularından Kara Vasıf arasında geçen konuşmalar durumun ciddiyetini anlatır nitelikte. Orhan Koloğlu (rahmetli amcam) 'Curnalcilikten Teşkilatı Mahsusa'ya' adlı kitabında yer alan bu bölüm... Kitapta, Teşkilatı Mahsusa'da son dönem başkanlık yapmış Hüsamettin Ertürk anılarından, yararlanılmış; 'Paşa ona vakit bırakmadan devam etmiştir ''Sizlerin maksadı İttihat ve Terakki'yi yeniden canladırmaktır. Bu suretle, iktidarı yeniden ele geçirmek istiyorsunuz. Bunların farkındayım. Sizin gizli başkumandanınızın adını da söyliyeyim. Bu, Enver Paşa'dır'. Kara Vasıf Bey'in tüm çabaları Paşa'nın fikrini değiştirememiştir. Paşa'nın son sözleri şu olur; 'Karakol Teşkilatı simgesi ile talimatıyla ve hatta, şahısları ile tarafımızdan ilga ve iptal edilmiştir. Vasıf Bey bilmem lafımı anlayabildiniz mi?'.
 
İki taraf da haklı
 
Orhan Koloğlu kitapta, her iki tarafından kendi açılarından haklı oluğunu belirtir. Bir yanda Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan yeni bir hareket öte yanda, her fikrin ve eylemin sadece İstanbul'dan çıkabileceğine inanmış bir toplum içinden çıkmış bir 'Karakol' cemiyeti. Koloğlu ilerleyen bölümlerde 'Karakol'un Kurtuluş Savaşı'na olan katkılarını belirtirken 'Teşkilatı Mahsusa'nın çete yapılı eylemciliğinden kaçınmak, Milli Mücadele'nin ilk hedefi istikrarlı bir ordu yapısı oluşturmaktı' diyor.