Kültür-Sanat

"Senin için tanrımı feda ederim": Eric Clapton'ın George Harrison'ın eşi Boyd'a yazdığı mektuplar ve rock tarihinin en ünlü aşk üçgeni

Pattie Boyd ve Eric Clapton

27 Şubat 2024 08:31

T24 Dış Haberler

Gitarist Eric Clapton'ın Pattie Boyd'a The Beatles üyesi George Harrison'la evli olduğu sırada yazdığı duygu dolu mektuplar, açık artırmayla satılacak. Mektuplar, rock tarihinin en ünlü aşk üçgenlerinden birinin iç yüzü hakkında detaylar sunuyor. 

Boyd, 1960'lı yıllarda Londra'nın en ünlü modellerinden biriydi. 1966 yılında Beatles filmi A Hard Day's Night'ın setinde tanıştığı Harrison ile evlendi. Boyd, The Beatles'ın 'Something about her' şarkısının kendisi hakkında olduğunu iddia etti, ancak Harrison daha sonra bunun gerçek olmadığını belirtti.

60'ların sonunda Harrison ve Clapton birlikte müzik yapmaya başladı; Clapton bu günlerde Boyd'a aşık oldu. 

Boyd'a ait birçok eşya, 8-21 Mart arasında Christie’s tarafından müzayedeyle satılacak. Eşyalar arasında Clapton'ın güçlü kalemiyle Boyd'a yazdığı aşk mektupları da var.

The Guardian'ın aktardığına göre 1970 tarihli bir mektupta Clapton'ın "Sana sormak istediğim şey; hala eşini seviyor musun veya başka bir sevgilin var mı? Tüm bu soruların küstahça ama kalbinde hala benim için hisler varsa bilmek zorundayım" yazdığı görülüyor. Clapton mektupta kendi "içişlerine" dört nala süren bir saçmalık diyor. Clapton bu mektubun yazıldığı sırada hem aristokrat Alice Ormsby-Gore ile bir ilişki yürütüyor; hem de Boyd'un kardeşi Paula ile çıkıyordu.

Christie's'e konuşan Boyd, ilk önce bu mektubun "garip bir hayranından" geldiğini düşündüğünü, daha sonra telefonda konuşurken yazanın Harrison olduğunu anladığını belirtti. 

Clapton birkaç ay sonra Fareler ve İnsanlar kitabından kopardığı bir sayfaya başka bir mektup yazdı: 

"Sadece geçmişin zevkleri için ailemi, tanrımı ve varlığımı feda ederim. Aklımın son demindeyim. Rüzgarı dinledim, karanlık bulutların hareketini izledim, ayağımın altındaki toprağın bana bir işaret vermesini bekledim ama nafile, sadece sessizlik. Neden çekiniyorsun, ben kötü bir sevgili miyim, çok mu çirkinim, çok mu çelimsizim, çok mu güçlüyüm, neden biliyor musun? Eğer beni istiyorsan al beni, eğer istemiyorsan da beni bağlayan bu büyüyü kaldı lütfen. Vahşi bir hayvanı kafese koymak günahtır, onu evcilleştirmek ise kutsal. Aşkım senindir."


Mektuplardan her binin 10 bin ila 15 bin sterlin arasında fiyatlara alıcı bulması bekleniyor.

Clapton'ın ayrıca mektuplarda Boyd'a "Layla" diye hitap ettiği görülüyor. Aynı ismi taşıyan Clapton şarkısı, ilerleyen yıllarda rock tarihine geçecekti.

Boyd ve Harrison, 1974 yılında birbirlerini çok defa aldattıkları gerekçesiyle ayrıldı. Boyd ve Clapton, bu fırtınalı yıllarda, 70'lerin ortasına kadar birbirlerini pek de görmedi. 

Çift, sonunda 1979 yılında evlendi. Clapton, Boyd için en ünlü şarkılarından "Wonderful Tonight"ı yazdı.