Yaşam

Sempozyum | Odadaki fil: Cinsellik

Sempozyum konuşmacıları arasında yazar Bülent Somay, yazar ve gazeteci Mine Söğüt, Cinsel Terapist Dr. Seven Kaptan, Formasyonda Psikanalist Ebru Baykoca ve klinik psikolog ve çift terapisti Didem Doğan yer alıyor

28 Kasım 2022 23:00

T24 Haber Merkezi

Psikoterapi alanında ve psiko-sosyal alanlarda insan hakları temelli çalışmalar yapan Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği bu sene çalışmalarını "cinsellik" teması etrafında yapılandırıyor. Dernek bu sene "Cinsellik" teması çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapacak. Cinselliğin gizlendiği yerden çıkarılıp, konuşulur hale gelmesine, cinsellik odağındaki sorunların varlığının kabul edilebilmesine, dillendirilebilmesine, zorlanan durumlarda yardım alınabilmesine, cinselliğin "ayıp, günah, çirkin, gizli" gibi sıfatların dışına taşınmasına destek vermek isteyen dernek yönetim kurulu, ilk etkinliğini "Odadaki Fil: Cinsellik" başlıklı bir sempozyum ile başlatıyor. Sempozyum 4 Aralık 2022 Pazar günü çevrimiçi olarak düzenlenecek.

Sempozyum konuşmacıları arasında yazar Bülent Somay, yazar ve gazeteci Mine Söğüt, Cinsel Terapist Dr. Seven Kaptan, Formasyonda Psikanalist Ebru Baykoca ve klinik psikolog ve çift terapisti Didem Doğan yer alıyor. 

Sempozyum tanıtım duyurusundaki metinde şu ifadelere yer verildi:

"Cinsellik neydi? Kendisi olmaktan çok uzakta, şimdi neye dönüştü? Konuşulmayan, bilinmeyen, utanılan, yaşanmayan cinsellik, ihmal edildi, hor görüldü, onaylanmadı ve reddedildi. Kendisinden çekinildi, korkuldu ve iğrenildi. İnkar edilmiş arzuların eteğinde parça parça gezinen, olduğu haliyle bir türlü kabul görmeyen cinsellik; etiketlendi, cezalandırıldı ve yasaklandı. Cinsellik de belki bizden gizlendi, idealizmin kurallarına yenik düştü, aşktan sonra o da yavaş yavaş ilişkileri terk etmeye başladı. Şimdi ara ki bulasın. 

Ey cennetten kovulan arzu, hepimizin bir ucundan tarif ettiği cinsellik. Neredesin?"

Katılımcılar İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları'nın bu sempozyuma özel yapmış oldukları indirimlerden de yararlanabilecekler.

Sempozyum Programı

*12:30-13:00 Açılış Konuşması: "Cennetten Kovulan Arzu: Kadın Cinsel(siz)liği"

Didem DOĞAN (Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Başkanı)

*13:00-14:00 "Üreme ve Cinsellik: Ayrılmalarının Vakti Gelmedi mi?"

Bülent SOMAY (Yazar)

Moderatör: Şiva EKİZ (Psikoterapist, Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)

*14:15-15:15 "Cinsel İşlev Bozuklukları ve Cinsel Terapiler: 'Konuşmak ya da Konuşamamak, İşte Bütün Mesele Bu!'"

Seven KAPTAN (Psikoterapist, Psikiyatrist, Cinsel Terapist)

Moderatör: Necmiye DOĞRUER (Klinik Psikolog, Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)

*15:30-16:30 "Ruhsallık, Cinsellik ve Cinselliğin Gizemleri"

Ebru BAYKOCA (Klinik Psikolog, Formasyonda Psikanalist - İPD)

Moderatör: Sinem ŞAHİN YALABIK (Klinik Psikolog, Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Başkan Yardımcısı) 

*16:45-17:45 "Sanat ve cinsellik üzerine bir söyleşi"

Mine SÖĞÜT (Gazeteci ve Yazar)

Yürütücü: Didem DOĞAN (Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti)

*17.45-18.00 Sempozyum Kapanışı 

Ceren Kaya TERZİOĞLU (Klinik Psikolog, Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)Sempozyuma katılım hakkında dernek tarafından yapılan duyuru şöyle:

"Katılım için kayıt formunu doldurmanız ve formdaki bilgileri kullanarak dernek hesabına yatıracağınız sempozyum katkı payına ait dekontunuzu [email protected] mailimize göndermeniz yeterlidir. Başvurunuzun teyidini mail yoluyla size ulaştıracağız.

Katılmak için gerekli olan Zoom bağlantısı sempozyumun gerçekleşeceği 4 Aralık 2022 Pazar tarihinden önce size mail olarak ulaşacaktır. Bu göndereceğimiz bağlantıyı bir başkasıyla paylaşmamanızı rica ediyoruz.

Katılım ücreti; Öğrenciler için 150 TL. Dernek üyeleri için 250 TL. Dernek üyesi olmayanlar için 300 TL'dir."