Politika

Selvi, Sonar'ın seçim anketini paylaştı: Ekonomi Erdoğan’ı ayaklarından geriye çekiyor ama halkımız çare olarak yine onu görüyor

Seçmenin yüzde 40,2’si, tercihinin Erdoğan olduğunu söyledi

28 Haziran 2022 10:03

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hakan Bayrakçı’nın başkanı olduğu Sonar’ın 13-24 Haziran tarihleri arasında 3100 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarını köşesinde paylaştı. 

Sonar, ankete katılanlara isim vermeden "Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?" diye sordu. Ankete katılanların yüzde 40.2’si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan derken, ikinci sırada ise yüzde 17.8’le ABB Başkanı Mansur Yavaş geldi. 

İyi Parti lideri Meral Akşener yüzde 10.4 oy oranı ile üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 10.1’le Ekrem İmamoğlu takip etti. Cezaevinde bulunana eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yüzde 4.6 oy oranı ile beşinci sırada, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 4.3 oy oranı ile altıncı sırada yer aldı.

Selvi, "Enflasyon ve hayat pahalılığı başta olmak üzere ekonomi Erdoğan’ı ayaklarından geriye çekiyor. Ancak halkımız muhalefetin ekonomiyi düzelteceğine inanmıyor. Çare olarak yine Erdoğan’ı görüyor. Çünkü Erdoğan 20 yıllık iktidarı döneminde önemli refah artışı sağlamış bir lider. Cumhurbaşkanı’nın memur ve emeklilerin maaş artışı, asgari ücretin yükseltilmesi konusundaki çabalarını ise göz ardı etmiyor" yorumunu yaptı. 

Partilerin oy oranı

Selvi, Sonar anketinden partilerin oy oranlarını da paylaştı: 

AKP yüzde 32.3, CHP yüzde 23.1, İYİ Parti yüzde 19, HDP yüzde 7.5, MHP yüzde 7.1, DEVA Partisi yüzde 1.7, BBP yüzde 1.6, Memleket Partisi yüzde 1.4, Zafer Partisi yüzde 1.3, Türkiye Değişim Partisi yüzde 1.2, DSP yüzde 1.2, Yeniden Refah Partisi yüzde 1.1, Diğer yüzde 1.5

"İyi Parti, CHP'nin oylarını çekiyor"

Selvi, "Sonar’ın anketinde İYİ Parti’de sıçrama, CHP’de ise gerileme gözleniyor. Akşener birinci parti olma hedefini ortaya koyarken İYİ Parti’yi Atatürkçü, laik bir çizgiye çekti. Yani doğrudan CHP’nin tabanına yöneldi. Ülkücü kökenden gelen Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’nu pasifize etti. İYİ Parti’nin muhalefette birinci parti olması CHP’nin ana muhalefet konumunu sarsmakla kalmayacağı gibi cumhurbaşkanı adayını belirlemede de Akşener’in elini güçlendirecek" yorumunu yaptı.

TIKLAYIN - SONAR Araştırma: Seçmenin yüzde 40,2’sinin tercihi Erdoğan


Murat Sabuncu yazdı: İyi Parti ‘beyaz Türklerin’ partisi oluyor, AKP’den çok CHP’den oy alıyor

Murat Sabuncu yazdı: CHP, muhafazakâr kesimden İyi Parti'ye oranla daha çok oy çekiyor olabilir mi?