Yaşam

Seks yapmamak için bahaneniz nedir?

12 Şubat 2024 08:25

T24 Yaşam

Fransız Libération gazetesi, Fransa'da cinselliğin yarıya indiğini manşetten duyururken, 18-69 yaş arasındaki ülke halkının neredeyse dörtte birinin geçtiğimiz yıl hiç seks yapmadığı haberini verdi. Rakamlar Fransız Kamuoyu Enstitüsü (IFOP) tarafından yapılan bir ankete dayanıyor.

Fransızlar'ın 1970'lerden bu yana hiç olmadığı kadar az seks yaptığı öne sürülürken,  18 ila 24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 28'i hiç seks yapmadıklarını söyledi. 2006 yılında toplanan verilere göre bu oran sadece yüzde 5'ti.

60'lardan bu yana kültürümüzü giderek daha fazla şekillendiren seks pozitifliği, yeni ortaya çıkan seks negatifliği ile mücadele ederken, Z kuşağı bu eylemden soğumuş durumda. 

Kanadalı komedyen Katherine Ryan kısa bir süre önce cinsel yaşamı hakkında içini döküp partneriyle "ayda tam iki kez" seks yaptıklarını ve bunu programladıklarını açıklamıştı. 

"Seks göçü" ve "seks durgunluğu" olarak adlandırılan bu durum ile birlikte, Covid-19 sonrası öngörülen bebek patlaması da hiçbir zaman gerçekleşmedi. Bununla birlikte, evcil hayvan sahipliğinde büyük bir artış oldu. Bu durum, "fiziksel yakınlığın ölümüne sebep oluyor" gibi yorumlar yapılırken, gazeteci Hannah Betts, geçen hafta kendi ilişkisindeki hareket eksikliğini açıklarken, her gece eşiyle arasında uyuyan köpeği Pimlico'yu suçlamıştı.

Cinsel aktivitelerin azalmasındaki bir diğer etken ise modern yaşamın, "insanların ruh hali katili" olabilmesi. Kariyer ve parayla ilgili kaygılar, bunları yatıştırmak için reçete edilen antidepresanlar da bir faktör olarak ele alındı. Fransız anketinde belirtilen bir diğer neden ise kadınların artık "istemedikleri halde seks yapmak zorunda hissetmemeleri" olarak ele alındı.