Sağlık

Şehir hastanesindeki olmayan ‘tüp bebek’ birimi için garanti bedeli ödenmiş

"Şehir hastaneleri ile yandaş sermayeye rant aktarılıyor"

30 Eylül 2019 08:23

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2018 yılı denetleme raporu, Elazığ Şehir Hastanesi’nde tüp bebek birimi bulunmamasına rağmen, laboratuvar hizmetleri altında tüp bebek birimi için garanti bedeli ödendiğini ortaya koydu. Raporu değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, şehir hastaneleri ile yandaş sermayeye rant aktarıldığını söyledi.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, raporda söz konusu bu durum, “Sağlık Bakanlığı'ndan yazılı ve şifahi olarak talep edilen bilgi ve belgeler sağlanamadığından denetimler ıslak imzalı olmayan dokümana ve yerinde yapılan tespitlere dayanılarak gerçekleştirilmiştir” diye ifade edildi.

Ayrıca raporda “Şirket tarafından laboratuvar hizmet ödemeleri kapsamında düzenlenen fatura ve buna ilişkin ödeme evraklarında ‘tüp bebek' adı altında bir kalem bulunduğu ve bu kalem için hizmet alınmadığı halde garanti bedelinin tam olarak ödendiği görülmüştür” denildi.

Hizmete giren şehir hastanelerinde, bazı alanlarda yapım işlerinin devam ettiği belirtilirken, “Bazı şehir hastanelerinde TPN ünitesi, KVC ameliyathane bölümü, yanık yoğun bakım ünitesi ve yanık ameliyathane bölümü, gibi doğrudan sağlık hizmeti ile ilgili bölümlerin hastaneler açıldıktan sonra yapım işlerinin devam ettiği yerinde yapılan inceleme ve denetimlerde tespit edilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Genel Sağlık-İş: Şehir hastaneleri sistemine son verilmeli

Genel Sağlık-İş Başkanı Zekiye Bacaksız, şehir hastaneleri sisteminden sorunlara dikkat çekerek, “Raporun ortaya koyduğu veriler ışığında görülmektedir ki şehir hastaneleri nedeniyle kamu bütçesi büyük zararlara uğratılırken, şirketler kayırılmakta ve halkın sağlığı tehdit edilmektedir. Daha fazla telafisi imkânsız zararlar oluşmadan yapılan yanlıştan geri dönülmelidir. Şehir hastaneleri sistemine son verilmeli, Atatürk'ün başlattığı ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikaları uygulanmalıdır” diye konuştu.