Gündem

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Ulaştırma Bakanlığı ihalelere "layıkıyla ağırlanması" şartı koymuş

Bakan Abdulbakir Uraloğlu’nun Rönesans Holding’in uçağı ile Leipzig’e gitmesi tepki çekmişti

30 Mayıs 2024 10:37

BirGün gazetesi yazarı Nurcan Gökdemir, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Rönesans’ın uçağı ile seyahatinin istisnai bir uygulama olmadığının Sayıştay raporlarına girdiğini aktardı. Buna göre, Ulaştırma Bakanlığı, şirketlerle imzaladığı sözleşmelere personelin “layıkıyla ağırlanması” şartını da koymuş.

Ulaştırma Bakanı'nın yurt dışı seyahatini Rönesans'ın jetiyle yapması tepkilere yol açmıştı. BirGün yazarı Gökdemir bugünkü yazısında, ihalenin bununla da sınırlı kalmadığını paylaştı. 

Gökdemir'in yazısından ilgili bölüm şöyle:  

"Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yıllarında Meclis’e sunduğu denetim raporlarında tüm ayrıntılarıyla bu uygulamanın yer aldığını son yıllarda ise tek bir cümle bile edilmediğini de belirterek tespitleri aktaralım.

Ancak bu tespitler arasında “Yüzsüzlüğün bu kadarı” dedirtecek bir sözleşme hükmü var. Bakanlık, şirketlerle yaptığı sözleşmeye seyahatlere gönderilecek personelin “layıkıyla ağırlanması” şartını da yazmış.

Bundan sonrasını Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yılları denetim raporlarındaki tespitlerle anlatalım:

‘‘Çok sayıda otomobil, ofis araç ve gereçleri temin edildi. Otomobil, araç ve gereçlerin büyük bir bölümü, lüks araçların tamamı Bakanlık merkez teşkilatınca kullanılıyor. Dolayısıyla, temin edilen araç ve gereçler sözleşmesi yapılan işin ifasından ziyade merkez teşkilatın genel ve sürekli ihtiyaçlarının teminine yöneliktir. Ayrıca, ofis araç ve gereçlerinin idareye tahsisine rağmen, taşınır kayıtlarının yapılmaması ise ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Taşınır kayıtları ve taşınır teslim belgesi olmadan yapılan kullanımlar Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı” başlıklı maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir.’’

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

Erdoğan tasarruf vurgusu yapmış, İmamoğlu'na yüklenmişti 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gazetecileri İBB bütçesiyle Roma'ya götürmesine tepki göstermiş, kamu kaynaklarının doğru kullanılması gerektiği mesajını vererek şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Son dönemde eş dost ve hısım atamalarıyla birlikte maalesef belediye imkanlarının kişisel amaçlar kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Bir kısmı yakın zamanda medyaya yansıyan bu hadiseler milletin kamu kurumlarına ve siyasetçilere olan güvenini de derinden sarsmaktadır. Kimse kusura bakmasın milletin cebinden basın mensuplarına özel uçakla Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu konuda atanmış seçilmiş tüm makam sahipleri daha dikkatli daha hassas davranmalı kamu malına özen göstermelidir. Bu hassasiyetimizin yeni bir nişanesi olarak önceki hafta kamuda verimlilik ve tasarruf paketini milletimizle paylaştık. Tasarruf kültürünün toplumumuzda yaygınlaştırılmasına önem veriyoruz.
  • Tasarruf paketini milletimiz ile paylaşmıştık. Türkiye başkaları gibi sınırsız petrolü, altını, doğal gazı olan ülke değildir. Biz çalışarak ayakta kalan ülkeyiz. Elimizdeki imkanları verimli ve etkin şekilde değerlendirmekten başka bir seçeneğimiz bulunmuyor. Kamuda tasarrufu sadece harcamaların kısılması olarak göremeyiz. Mali anlamda daha az kaynak kullanmak elbette bunun bir unsurudur. Ama bununla birlikte mevcut kaynakların verimli hizmetlere yöneltilmesi ve hizmetlerin mümkün olan en düşük bütçeyle yapılması da önemlidir. Biz daha az kaynakla daha başarılı hizmet verilmesini hedefliyoruz."

TIKLAYIN - Erdoğan: Türkiye başkaları gibi sınırsız petrolü, altını, doğalgazı, elması olan bir ülke değildir, biz üreterek, çalışarak ayakta kalan bir ülkeyiz


TIKLAYIN - Fatih Altaylı: Mehmet Şimşek oradan tasarruf diye bağırıp dursun; Bakan Uraloğlu kirli sistemi açık etmiş, sistemin b.ku çıkmış!

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu, Rönesans'ın jetiyle Almanya gezisi hakkında açıklama yaptı: Sormanızı isterdim; niye gittin, nereye gittin, özel işine mi gittin