Gündem

Savcı Gökalp Kökçü'nün avukat eşi İrem Turgut Kökçü: Adnan Oktar dosyası için ifade verdiğimde eşimle tanışmamıştık

10 Ocak 2024 23:23

Avukat İrem Turgut Kökçü’nün Adnan Oktar dosyasında tanık olarak ifade vermesi, savcı Gökalp Kökçü ile evliliğine bağlandı. Avukat Turgut Kökçü ise tanık olarak ifade verdiğinde Kökçü’yle tanışmadıklarını savundu. Turgut Kökçü ayrıca Oktar grubuna ilişkin olarak da "2008 yılı itibariyle ben bütün dosyalardan (Adnan Oktar Suç Örgütü dosyaları) istifa ettim. O tarih itibariyle de hiçbir ilişiğim olmadı" dedi.

Yürüttüğü soruşturmaların bilgilerini sızdırmakla itham edilen savcı Kökçü, Erzurum'a atandıktan sonra hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından soruşturma başlatıldı. Engin-Dilan Polat çiftinin soruşturmasıyla tanınan savcı Kökçü’nün eşi avukat Turgut Kökçü de incelemeler sonrasında Adnan Oktar örgütünün eski avukatı çıktı.

"Evlilik tarihimize bakın" 

İddialara göre Turgut Kökçü’nün 2018 yılındaki operasyondan hemen sonra tanık olarak dinlenmesinde savcı Kökçü’nün etkisi oldu. İddialar üzerine Duvar'dan Osman Çaklı'nın ulaştığı Turgut Kökçü, “Gökalp Bey ile evlilik tarihimize bakarsanız iddiaların doğru olmadığını görürsünüz" açıklamasını yaptı.

"2008’den sonra bütün dosyalardan istifa ettim, sonra hiçbir ilişiğim olmadı"

Adnan Oktar suç örgütü hakkında iddianamenin yazıldığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda 2021 yılında görevli olan savcı Kökçü ile bir dönem örgütün avukatı olduğunu kabul eden Turgut Kökçü evliliği tartışma yarattı.

İrem Kökçü’nün dosyada "sanık" yerine "tanık" olarak dinlenmesinde evliliğin etkili olduğu iddia edildi. Ancak İrem Kökçü iddiaları reddetti. Avukat Kökçü, “Tarihleri göz önünde bulundurursanız gerçekleri görürsünüz. 2008 yılı itibariyle ben bütün dosyalardan (Adnan Oktar Suç Örgütü dosyaları) istifa ettim. O tarih itibariyle de hiçbir ilişiğim olmadı" diye konuştu.

"Gökalp Bey son dönemde haksızlığa uğruyor, bahaneler uydurulmaya çalışılıyor"

Savcı Kökçü ile 2021 yılında evlendiklerini belirten Turgut Kökçü, tanışmalarının da "adliye çevresinde" 2020-2021 yıllarında geliştiğini kaydetti. Avukat İrem Kökçü, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İfadelerim 2017-2018’de verilmiş. O dönem Gökalp Bey ile tanışıklığım yok. Suça konu bir fiilim olsaydı sanık olarak yargılanırdım. Gökalp Bey son dönemde haksızlığa uğruyor. Ondan dolayı da şimdi bahaneler uydurulmaya çalışılıyor. Ben TMSF’de de uzun yıllar avukatlık yaptım onlardan sonra. Sonra kendi ofisim oldu. Zaten Gökalp Bey'e olan tavırlardan dolayı bütün dosyalarım incelendi. Ben çok ceza davası alan bir avukat da değilim, en fazla bir ya da iki dosyam vardır.”

Mali şubedeki ifadesi

Birgün'ün aktardığına göre Avukat Turgut Kökçü, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü’nde 2018 yılında verdiği ifadelerde Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile yaptığı görüşmeyi anlatmıştı. Tutanaklara yansıyan ifadelere göre Turgut Kökçü, savcı Öz’e daha önceden hazırlanan dilekçeleri "Hocamızın selamı var" diyerek iletti. Söz konusu dilekçelerin ise Tarkan Yavaş ile Halil Hilmi Müftüoğlu’nun "Ergenekon örgütünden mağdur olduklarına dair" olduğu öğrenildi.

Kökçü, Adnan Oktar suç örgütünün yargılamalarının uzatılması için çok fazla dilekçe verildiğini, dilekçelerin bazılarının kendisi tarafından hazırlandığını, bazılarının ise hazır geldiğini belirtti. Kökçü, savcı Zekeriya Öz ile görüşme talebinin ise 'hatırladığı kadarıyla ya Halil Hilmi Müftüoğlu’ndan ya da Noyan Orcan’dan geldiğini' söyledi. Orcan ve Müftüoğlu, Adnan Oktar suç örgütünün hukuk biriminin başındaki isimlerdi. Her iki isim de Oktar davasından 9 bin yıldan fazla hapis cezası aldı.

Savcı Gökalp Kökçü'nün görev yeri değiştirilmişti

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dilan ve Engin Polat çifti, Tayyar Taylan Öz ve Özlem Öz çifti ve Tuzlaspor başkanı Mehmet Berzan İlhanlı hakkında da yasa dışı bahis soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'nün görev yeri Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından değiştirilmiş, Kökçü, HSK kararıyla Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı görevine atanmıştı. Kökçü'den alınan 3 soruşturma, 3 ayrı savcıya atanmıştı.

TIKLAYIN - 506 hakim ve savcının yeri değişti: Aralarında Polat çifti ve Tuzlaspor Başkanı soruşturmasını yürüten Gökalp Kökçü de var

TIKLAYIN - Savcı Gökalp Kökçü'den alınan üç büyük soruşturmaya 3 ayrı savcı atandı

Görev yeri değişikliğinin nedeni takipsizlik kararı

KRT'den Can Bursalı imzalı haberde HSK'nın 21 Aralık 2023'te yayınladığı mazeret kararnamesi ile Anadolu Savcılığı görevinden alınıp Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nde görevlendirilen Gökalp Kökçü'nün görev yeri değişikliğinin nedeni, yabancı bir telefon edinerek kurduğu WhatsApp ağı ve "FETÖ İmamı" olduğu belirtilen Abdülkadir Ketenci hakkında verdiği takipsizlik kararı olarak yer aldı.

Önceki gün ise Kökçü'nün Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından cezalandırılması talep edilerek hakkında bilgi sızdırmak ve "FETÖ İmamı" olduğu iddia edilen bir şüpheliye tahliye kararı vermekten başlatılan HSK soruşturmasında sona gelindi.

Cezalandırılması talep edildi

Yürüttüğü soruşturmalarla ilgili bilgi sızdırmakla suçlanan Kökçü'nün verdiği takipsizlik kararı daha sonra yapılan itiraz üzerine kaldırılmıştı. Ketenci yargılanmış, etkin pişmanlıktan faydalandıktan sonra 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Takipsizlik kararını veren Kökçü hakkında HSK'de yürütülen soruşturmada da sona gelindi. Soruşturmayı yürüten HSK müfettişi, Kökçü'nün cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Gökalp Kökçü’nün avukat eşi İrem Turgut Kökçü hakkındaki iddialar

Gazeteci Sevilay Yılman, kısa süre önce göre yeri değiştirilen ve bilgi sızdırmak ve hakkında "FETÖ İmamı" olduğu iddia edilen bir şüpheliye tahliye kararı vermekten HSK soruşturması başlatılan savcı Gökalp Kökçü’nün avukat eşi İrem Turgut Kökçü'nün ifadesine göre "FETÖ soruşturmasından firari olan eski savcı Zekeriya Öz'ün çocuk istismarı davalarında Adnan Oktar grubunu koruduğunu" iddia etmişti. Yılman, Turgut Kökçü'nün çocuk istismarı davalarından tam 14 yıl sonra konuya ilişkin olarak savcıya ifade verdiğini de öne sürdü.

TIKLAYIN - Gazeteci Sevilay Yılman: Savcı Gökalp Kökçü’nün avukat eşi İrem Turgut Kökçü konuştu; Zekeriya Öz, çocuk istismarı davalarında Oktar grubunu korumuş