Bilim / Teknoloji

Satürn'ün bir uydusunun kabuğunun altında gizli bir okyanus olduğu keşfedildi

Lainey, "Mimas'ın hem dönüşünü hem de yörüngesini katı bir iç mekanla açıklamanın bir yolu yok. Buzlu sahanlığın üzerinde kayabileceği küresel bir okyanusa kesinlikle ihtiyacınız var" dedi

08 Şubat 2024 08:49

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, Satürn'ün bir uydusunun kabuğunun kilometrelerce altında gizli bir okyanus bulunduğunu keşfetti.  

Beklenmedik keşif, 250 mil genişliğinde bir buz topu olan Mimas'ın, Satürn'ün Titan ve Enceladus'u ile Jüpiter'in Europa ve Ganymede'sine katılarak yeraltı okyanuslarını barındırdığı bilinen özel bir kulübün son üyesi olduğu anlamına geliyor.

Fransa'daki Observatoire de Paris'te gökbilimci olan Valéry Lainey, "Bu oldukça şaşırtıcı. Mimas'ın yüzeyine bakarsanız, bir yeraltı okyanusuna işaret eden hiçbir şey yok. Açık ara en olası aday bu" dedi. 

Lainey ve meslektaşları, Nasa'nın Satürn'e yönelik Cassini görevinden binlerce görüntüyü analiz ederek, gaz devinin etrafında dönerken Mimas'ın kesin dönüşünü ve yörünge hareketini yeniden oluşturdular. Yaptıkları hesaplamalar Mimas'ın bu şekilde hareket edebilmesi için gizli bir yeraltı okyanusuna sahip olması gerektiğini gösterdi.

Lainey, "Mimas'ın hem dönüşünü hem de yörüngesini katı bir iç mekanla açıklamanın bir yolu yok. Buzlu sahanlığın üzerinde kayabileceği küresel bir okyanusa kesinlikle ihtiyacınız var" dedi. 

Hesaplamalar, Mimas'ın 15 mil kalınlığındaki buzlu kabuğunun altında 45 mil derinliğinde bir okyanusun gizlendiğini ve deniz tabanına yakın sıcaklıkların onlarca santigrat dereceye ulaştığını gösteriyor. Okyanus Mimas'ın hacminin yarısından fazlasını oluşturuyor.