Spor

Satranç oyuncusu Öztürk Örenli hakkında Federasyon'dan açıklama: Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmıyor

23 Ekim 2023 18:23

Satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, hamile olduğu için milli takımdan çıkarıldığını iddia etmişti. Türkiye Satranç Federasyonu, Örenli hakkında, "Hiçbir iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Kendisi hala milli takım listesinde bulunmaktadır" açıklamasında bulundu.

WGM satranç ünvanına sahip milli sporcu Örenli, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hamile kaldıktan sonra milli takımdan fiilen çıkarıldığını duyurmuştu. Federasyon, "Milli sporcumuzun ‘milli takımdan çıkarılması ya da turnuvalara gönderilmemesi’ söz konusu bile değildir. Milli takıma herhangi bir sebepten dolayı katılamayan hiç kimse de milli takımdan çıkarılmış sayılmamaktadır" açıklamasında bulunmuştu.

TIKLAYIN | Satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, 'hamile olduğum için milli takımdan çıkarıldım' demişti: Federasyon'dan açıklama

Federasyon tarafından yapılan ikinci açıklama şöyle:

"Turnuvalara kendi tercihi doğrultusunda katılım göstermedi"

"WGM Kübra Öztürk Örenli'nin hiçbir iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

Sporcuların özendirme ödülüne hak kazanabilmeleri için Türkiye adına uluslararası turnuvalarda yarışması gerekmektedir. Her senenin başında o yıl içerisindeki Türkiye’yi uluslararası turnuvalarda temsil etme durumuna göre özendirme ödülleri listesi belli olmaktadır. WGM Kübra Öztürk Örenli, son 3 yılda Türkiye adına yarışması gereken turnuvalara kendi tercihi doğrultusunda katılım göstermemiştir. Talimat gereği 2300 ELO’nun altına düştüğünde de sporcu, özendirme ödülü alamamaktadır. Sporcumuzun güncel ELO puanı ise 2265'tir. (https://ratings.fide.com/profile/6302599/calculations)

"Hala milli takım listesinde"

TSF’nin bu konudaki yasal mevzuatına göre; kriterleri yerine getirmediği için özendirme ödülünü alma hakkını kaybetmiştir. Kübra Öztürk Örenli'nin ‘milli takımdan çıkarıldığı yönündeki iddiası’ doğru değildir. Kendisi hala milli takım listesinde bulunmaktadır. Sporcumuz milli takım listesinde yer aldığı için, uluslararası turnuvalarda yarışması ve ELO puanını yükseltmesi durumunda mevzuata göre özendirme ödülünü almaya devam edebilir. 2011 yılından itibaren aldığı özendirme ödülünü gerekli kriterlerin oluşmaması nedeniyle şu anda alamıyor olmasının “Hamileyken milli takımdan çıkarıldı” başlığıyla sunulması, bir kadın federasyon başkanının adı geçen sporcumuza yıllardır süren desteğini de yok saymaktır.

Sporcuya bugüne dek uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil etmesi için takımlar ve bireysel turnuvalara katılım davetleri gönderilmiştir. TSF yasal mevzuat gereği uluslararası turnuvalarda sadece sporcuların masraflarını karşılayabilmektedir. Sporcu harici kişilerin (ve aile üyelerinin) masraflarının karşılanması mevzuata uygun değildir. Bu mevzuat, kadın-erkek ayrımı gözetilmeden tüm sporcularımız için geçerlidir.

"Hamileyken eşi ve çocuğunun masrafları, ilgili organizasyon tarafından ödendi"

Toplumsal cinsiyet eşitliği gözeterek kadın sporculara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği ilkesini sonuna kadar destekliyoruz. Nitekim Kübra Öztürk Örenli’nin 2022 yılında Azerbaycan’da düzenlenen Shusha Kapalı Satranç Turnuvası’na federasyonumuzun önermesi ile “hamile” iken eşi ve çocuğunun masraflarının ilgili organizasyon tarafından ödenmesi ve katılımı sağlanmıştır.

TSF, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan bütçe alan ve düzenli olarak denetimden geçen bir kamu kurumudur ve yasal mevzuata göre hareket etmektedir. Kübra Öztürk Örenli, uluslararası turnuvalar için eşinin, bakıcısının ve çocuklarının seyahat ve konaklama masraflarının karşılanması talebinde bulunmuş, ancak bu talebinin mevzuata aykırı şekilde karşılanmasının mümkün olmadığı kendisine iletilmiştir. Kendisi ise bu durumda Türkiye adına turnuvalara katılmayacağını belirtmiştir.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur."