Gündem

Satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, "Hamile olduğum için milli takımdan çıkarıldım" demişti: Federasyon'dan açıklama

23 Ekim 2023 13:32

Başarılı satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, hamile olduğu için milli takımdan çıkarıldığını söyledi. Öztürk, “Benim derdim bundan sonra hiçbir kadının böyle bir şey yaşamaması” dedi. Türkiye Satranç Federasyonu, tepki çeken olayın ardından açıklama yaptı. Açıklamada, "Sporcumuzun ‘milli takımdan çıkarılması ya da turnuvalara gönderilmemesi’ söz konusu bile değildir" ifadelerine yer verildi.

Satranç dalında birçok başarı elde etmiş satranç oyuncusu Örenli, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hamile kaldıktan sonra milli takımdan fiilen çıkarıldığını duyurdu.

Öztürk, bu süreçte milli takım bursunun da kesildiğini ve olimpiyatlara davet edilmediğini anlattı.

Evrensel'den Nisa Sude Demirel ile konuşan Öztürk, "Hamile olduğumu öğrendiğimde eşim federasyonun PR işini yapan bir şirkette danışmanlık yapıyordu. O dönemde eşim, hamile olduğuma dair tebrikler alıyordu. Sonra bir gece beni arayarak milli takım bursumu kestiklerini söylediler. Bana garip geldi çünkü yakın zamanda Azerbaycan'dan turnuvadan gelmiştim, iyi bir başarı elde etmişim" diye konuştu.

Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"Paylaşımı yapana kadar cevap alamadım"

"Haberi aldıktan sonra e-posta attım, e-postanın ulaşmayacağını bildiğimden aynısını mesaj olarak da attım. Mesaj 20 Şubat’ta okundu, ancak hiçbir geri dönüş gelmedi. Gülkız Hanım sosyal medyasında yaptığı paylaşımda bir telefon kadar uzağındayım diyor ama ben ulaşamadım kendisine. Paylaşımdan sonra federasyona görüşmek için davet edildim. Ama benim bir yılım gitmiş oldu. Ben bir adım attıktan sonra davet ettiler, bu da onlar açısından komik bir durum olmuş oldu.

Daha sonra şampiyonaya katılmak için davet beklerken milli takım sporcusu olduğum için listeler açıklandı fakat bana hâlâ davet gelmedi. Başkanla iletişim kurup şampiyonaya katılmak istediğimi söyledim bana ‘Bu halde nereye gideceksin zaten hamilesin’ gibi şeyler söyledi. Çokça kez oynamak istediğimi dile getirdim. ‘Avrupa kadınlarda oynamasan ne olacak Türkiye kadınlarda oyna’ gibi söylemler oldu. Avrupa kadınların benim için çok önemli olduğunu söyledim ama beni duymadılar. ‘İki bebekle nasıl yapacaksın?’ diye soruldu. Zaten benim yapıp yapamayacaklarımı kendileri tayin etmişler, yapamayacağımı öngörüyorlar. Ben bir sporcuyum ve yöneticilerimden sporculuğumun devam etmesi için gerekli şartların sağlanmasını bekliyorum. Benim kişilerle bir problemim yok. Ben de daha fazla dayanamadığım için sesimi duyurmak istedim.

"Cinsiyetçi bir ayrım bu"

Hamilelik bir sıkıntı değil. Olimpiyatlarda Hindistanlı hamile bir kadın büyük usta oynuyor, derece alıyor. Ben de doktoruma sordum ve bir problem olmadığını söyledi. Umarım bana yapılan başkasına yapılmaz. Cinsiyetçi bir ayrım bu. Çünkü yalnızca bu alanda değil, pek çok yerde kadınlar anne oldukları gerekçesiyle öteleniyor. Ben bunu paylaştıktan sonra o kadar fazla kadın benzer şeyler yazdı ki. Ben hamileyken Azerbaycan’da çok ünlü sporcuların yarıştığı bir turnuvaya katıldım ve üstün başarı elde ettim. Böyle bir performans sergilemem zaten hamileliğin problem yaratmadığının en büyük örneğidir. Zaten kadının hayatta yapamayacağı bir şey yok.

Bir kadın başkanın bir kadın sporcusuna danışmadan aldığı bir karar beni bu noktaya getirdi. Bir kadın sporcuyu kadın başkan anlayamazsa başka kim anlayacak bilmiyorum. Benim derdim bundan sonra hiçbir kadının böyle bir şey yaşamaması. Anne olduk diye kimsenin ötelenmemesi. Anne olmak evde oturmak, sadece evinle ilgilenmek demek değil. Pek çok kadının kanayan yarası bu. Birçoğu kariyerini, sporunu, işini bırakmak zorunda kalıyor. Birlikte mücadele edilmesi gereken bir konu."

Türkiye Satranç Federasyonu'ndan açıklama

Türkiye Satranç Federasyonu, tepki çeken olay hakkında yazılı bir açıklama yaptı. "Kübra Öztürk Örenli
tarafından ilgili tarafların gerçeğini, nedenlerini bildiği/konuştuğu bir durumu; ‘annelik, hamilelik’, ‘kadın sporcuya haksızlık’ gibi toplumsal hassasiyet içeren duygusal mesajlarla aktarılmış olması ‘üzüntü’ ile karşılanmıştır" ifadeleri kullanılan açıklama şöyle:

"Milli sporcumuzun ‘milli takımdan çıkarılması ya da turnuvalara gönderilmemesi’ söz konusu bile değildir. Milli takıma herhangi bir sebepten dolayı katılamayan hiç kimse de milli takımdan çıkarılmış sayılmamaktadır.

A Milli Takım’da yer alan milli sporcularımıza TSF Genel Kurulumuzca onaylanan koşullarda ‘özendirme ödülü’ verilmektedir. Değerli WGM’mizin de her türlü süreci ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülmüş ve sporcumuz 2023 yılının Ocak ayına kadar özendirme ödülü almaya devam etmiştir. 2024 yılının Ocak ayından başlayarak olimpiyatlara, turnuvalara katılma uygunluğu göz önünde bulundurularak ‘özendirme ödülü’nün devam edeceği de sporcumuzla yapılan görüşmelerde kendisine bildirilmiştir.

Sporcumuzun ‘duygusal bir kırgınlığı ya da bir yanlış anlaşılma durumu oluşmuş ise’ yine federasyonumuz tarafından gereği yerine getirilecek, bazı kişilerin de bu konuyu kullanmasına izin verilmeyecektir.

Türkiye’ye satrancı sevdiren, ülkemize satrançta “Avrupa’nın en başarılı ülkesi” ünvanını kazandıran, son 11 yılda altyapıya yaptığı yatırımlarla sporcu sayısı, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat başarıları ve dünya kamuoyunda adından söz ettiren yıldız sporcuları ile dikkat çeken TSF, sadece rakamlara yansıyan değil, aynı zamanda hayatlara yansıyan etkileyici başarı hikayesini büyütmek için çalışmaya devam edecektir."