11 Mart 2025 08:25
Güncelleme: 11 Mart 2025 20:13
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca DHKP/C'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında CHP'li belediyelere operasyon düzenledi. CHP'li Sarıyer ve Şişli belediyelerine “DHKP-C’ye 2014-2016 yılları arasında ihaleler üzerinden finansman sağladıkları” suçlaması yöneltildi. Bu kapsamda İstanbul’daki 15 ilçe belediyesi ile Samsun, Bursa ve İzmir illerinde toplam 34 adrese yönelik eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyonlarda 34 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç hakkında da gözaltı kararı bulunuyor.
Genç'in başkanlığı döneminde Basın Danışmanı olan Cengiz Kahraman sosyal medyadan bir açıklama yaparak Genç'in gözaltına alınmadığını, ifade vermek için yola çıktığını söyledi:
"Eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in gözaltına alındığı doğru değildir. Gözaltına alınmadı, ifadeye çağrıldı. Şu an Çanakkale’den İstanbul'a ifade vermek üzere yola çıktı. Şükrü Genç'in veremeyeceği hiçbir hesap yoktur."
TRT Haber, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 34 kişinin arasında yer alan K.Ö.'nün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı olduğunu ileri sürdü. Ancak İBB'nin sitesinde söz konusu kısaltmaya uygun bir danışan ismi yer almıyor.
Soruşturma, DHKP/C içerisinde faaliyet yürüten ve etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren örgüt mensubu bir kişinin beyanı sonrasında başlatıldı. DHKP/C tarafından örgüte ait kurumların ihtiyaçlarını gidermek, örgüt adına yürütülecek faaliyetlere Finansal Destek sağlamak amacıyla İKOM (İhtiyaç Komitesi) kurulduğu ve bu komite içinde faaliyet yürüten Doğan Karataştan ve Yunus Bolukoç isimli şüphelilerin 2014-2016 yılları arasında Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli Belediyeleri ile görüşerek örgüt adına Finansal Destek talep ettiği ifade ediliyor. DHKP/C’nin işçi yapılanması olduğu belirtilen DİH (Devrimci İşçi Hareketi) tarafından bir tekstil firmasının çalışanlarının işten çıkarılmaları ve alacaklarının ödenmemesi üzerine şirketin örgüt tarafından ele geçirildiği iddialar arasında.
Soruşturma kapsamında eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç mağdur, eski Şişli Belediye Başkanı Hasan Hayri İnönü ve eski Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül tanık sıfatıyla ifadeye çağırıldı.
Yürütülen soruşturma kapsamında bir dönem Şişli Belediye Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Emir Sarıgül tanık sıfatıyla ifade vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.
Soruşturma kapsamında eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da mağdur sıfatıyla ifade vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması:
DHKP/C terör örgütü tarafından örgüte ait kurumların ihtiyaçlarını gidermek, örgüt adına yürütülecek faaliyetlere Finansal Destek sağlamak amacıyla İKOM (İhtiyaç Komitesi) kurulduğu,
DHKP/C silahlı terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten ve etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren örgüt mensubu bir şahsın beyanı neticesinde yapılan incelemelerde;
İKOM (İhtiyaç Komitesi) içerisinde faaliyet yürüten Doğan KARATAŞTAN ve Yunus BOLUKOÇ isimli şahısların örgüt adına 2014-2016 yılları arasında Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli Belediyeleri ile görüşerek örgüt adına Finansal Destek talep ettiği, DHKP/C terör örgütünün işçi yapılanması olan DİH (Devrimci İşçi Hareketi) tarafından Kazova Tekstil isimli firmanın çalışanlarının işten çıkarılmaları ve alacaklarının ödenmemesi üzerine şirketin örgüt tarafından ele geçirildiği ve Kazova isimli tekstil firmasının 2014-2015 yılları arasında Sarıyer ve Şişli Belediyeleri tarafından gerçekleştirilen ihalelere girdiği, ihalelerde çocuklara dağıtılmak üzere kazak ve tişört alımı yapıldığı, söz konusu belediyeler hakkında Mülkiye Müfettişi tarafından yapılan incelemelerde ihalede yolsuzluklar tespit edildiği, kazak ve tişörtlerin ihale şartlarına uyulmadan Kazova Tekstil isimli firmaya verildiği ve piyasa bedelinin üzerinde fiyatlardan alımlar yapıldığı, ürünlerin kim veya kimlere dağıtıldığının belirlenemediği, ayrıca ihale evrakları üzerinde oynama yapıldığına ilişkin tespitlerin bulunduğu dolayısıyla Sarıyer ve Şişli Belediyelerinden ihale yoluyla DHKP/C silahlı terör örgütüne finans sağlandığı anlaşılmıştır.
Yapılan çalışmalarda DHKP/C silahlı terör örgütünün yapılanmalarından olan İKOM içerisinde (2) şahıs, DİH ve Kazova İçerisinde (12) şahıs, Ayrıca 2014-2016 yıllarında örgüte finans sağlayan Ataşehir Belediyesinde (3), Maltepe Belediyesinde (5) Sarıyer Belediyesinde (8) ve Şişli Belediyesinde (8) toplamda (38) şahıs tespit edilmekle 11/03/2025 günü saat:06.00 itibariyle İlimiz Maltepe (4), Kâğıthane (3), Şişli (3), Sarıyer (6), Küçükçekmece (1), Eyüpsultan (1), Sultangazi (1), Pendik (1), Beylikdüzü (1), Bağcılar(1), Kartal (3), Ümraniye (2), Fatih (1), Ataşehir (2), Beykoz (1) olmak üzere (31) adrese, il dışında ise Samsun (1), Bursa (1), İzmir (1) olmak üzere toplam da (34) adrese yönelik eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve elkoyma icrası (Soruşturma kapsamında 2 şahsın yurtdışında 2 şahsın da cezaevinde tutuklu olduğu tespit edilmiştir) kapsamında bu zamana kadar 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır.
Arama işlemleri halen devam etmektedir. Gelişmelerden bilahare bilgi verilecektir.
Konsey: Vatikan tarihinde bir ilk yaşanmak üzere olabilir mi? (Spoiler içerir) |
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - Tolga Şardan | Tunceli Jandarma’da ortaya çıkan bir dizi skandal! TIKLAYIN -Meteoroloji mühendisi: Haziran başında görmemiz gereken sıcaklıkları bu hafta göreceğiz TIKLAYIN -Ertuğrul Özkök: "Beyaz Giyme" şarkısı neden birden parladı? |
© Tüm hakları saklıdır.