Gündem

Santa Maria Kilisesi saldırısında hayatını kaybeden Tuncer Cihan için cenaze töreni düzenlendi | "İkram veriyorlar diye kiliseye ziyarete gitmiş, zavallıyı niye vurdular?"

İmamoğlu: Her bireyimize yapılmış saldırı hepimize yapılmış saldırıdır

29 Ocak 2024 16:40

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini sırasında yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan için bugün Kağıthane Nurtepe Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cemevindeki törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de katıldı. İmamoğlu, "Teröre karşı bu şehirde ve ülkemizde bütün inançlara, hangi etnik kökenden olursa olsun her bireyimize yapılmış saldırı hepimize yapılmış saldırıdır. İstanbul terörle anılacak bir şehir değildir’’ dedi. Cihan'ın teyzesi Emriye Aydemir ise "Olay günü ablam arkadaşlarıyla kahvaltıya Sarıyer’e gitmiş. Yeğenim de çay ve ikram veriyorlar diye kiliseye ziyarete gitmiş. Engeline rağmen 18 ay askerlik yaptı. Şırnak’ta arkadaşlarını kaybedince durgunlaştı. Zavallıyı niye vurdular?’’ ifadelerini kullandı.

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde dün yapılan pazar ayini sırasında düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Cihan için bugün tören düzenlendi. İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Ne yazık ki dün de söylediğimiz gibi masum vatandaşımızın katledildiği terör saldırısı hepimizi derinden üzmüştür. Bugün cemevinden ebediyete uğurlayacağımız kaybımızdan çok üzgünüz. Hepimizin başı sağ olsun. Aynı zamanda ben bugün saldırının olduğu ortamda bulunan Polonya Başkonsolosu’nu ziyaret ettim. Çünkü o da evlatlarıyla beraber oradaydı. Kendisine de söyledim. Evlatları bizim evlatlarımız. Orada saldırıya uğrayan herkes bizim insanımız, vatandaşımız. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Ama ifade edeyim ki teröre karşı bu tür saldırılara karşı bu şehirde ve ülkemizde bütün inançlara, bütün yaşayan insanlarımıza hangi etnik kökenden olursa olsun her bireyimize yapılan saldırı hepimize yapılmış olan bir saldırıdır. Her bir vatandaşımızı Allah korusun.

"Her insanımızın güvence altında olması için hep birlikte mücadele edeceğiz"

Eminim ki milletçe, ülkemizin devletimizin bütün kurum kuruluşları hep birlikte teyakkuz halinde teröre geçit vermeyecek, en insani, en vicdani tavırla, dille teröre karşı dimdik duracağız. Ve bu ülkede bu güzel şehirde yaşayan her insanımızın güvence altında olması için ama inancıyla ama yaşam biçimiyle güvence altında olabilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. İstanbul terörle anılacak bir şehir değildir. İstanbul, barışla, huzurla, inançların kardeşliğiyle, birliğiyle, beraberliğiyle anılacak bir şehirdir. Bu tür yapılan müdahalelerle 16 milyon insanımızla, 86 milyon insanımızla bütün siyasi görüşleriyle topyekün mücadeleye hazır bir milletiz, hazır bir şehiriz. Tekrar başımız sağ olsun.”

"Çay ve ikram veriyorlar diye kiliseye ziyarete gitmiş"

Cihan’ı uğurlamak için cemevine gelen teyzesi Emriye Aydemir, “Üzüntüden perişan olduk. Yeğenim melek gibiydi, hiç düşmanı yoktu. Olay günü ablam arkadaşlarıyla kahvaltıya Sarıyer’e gitmiş. Yeğenim de çay ve ikram veriyorlar diye kiliseye ziyarete gitmiş. Engeline rağmen 18 ay askerlik yaptı. Şırnak’ta arkadaşlarını kaybedince durgunlaştı. Zavallıyı niye vurdular?’’ dedi.

Latin Katolik Kilisesi ruhani lideri  Palinuro: Cemaate siper oldu

Latin Katolik Kilisesi ruhani lideri Massimiliano Palinuro ise, "Saf bir melek gibiydi. Oradaki cemaat için hayatını kaybetti. Kötülüğe karşı çıktı ve öldürdüler. Kiliseye önceden de geliyordu. Dostumuz olarak seviyorduk. Cemaate siper oldu, melek oldu’’ dedi.

Cenaze töreninin ardından Cihan’ın cenazesi defnedilmek üzere Kağıthane’deki Hasdal Mezarlığı’na gönderildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında silahlı saldırı düzenlendi.  Kiliseye gelen kar maskeli iki kişi tarafından ateş açıldı, ayine katılanlar arasında bulunan Tuncer Murat Cihan adlı kişi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, iki katil zanlısının yakalandığını duyururken, IŞİD saldırısı ihtimaline dikkat çekerek, "Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı olan bu zanlıların DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da saldırganlar ve bağlantılarıyla ilgili çok yönlü soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. 

TIKLAYIN - Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

IKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'nde öldürülen kişinin yeğeni: Sadece ziyarete geldi, hafif zihinsel engelliydi

TIKLAYIN - Sarıyer'de kiliseye düzenlenen silahlı saldırı anları kamerada

TIKLAYIN - İmamoğlu silahlı saldırının yaşandığı Santa Maria Kilisesi'ne geldi: Hassas bir dönemdeyiz, süreci takip ediyoruz

TIKLAYIN - Adalet Bakanı duyurdu: Santa Maria Kilisesi saldırısında Başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirildi

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırı | Yerlikaya: Zanlılardan biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı, DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz

TIKLAYIN - Papalık Vekili Massimiliano Palinuro: Cumhurbaşkanı bize cesaret verdi, gösterdiği yakınlık için cemaatimiz minnettar

TIKLAYIN - Santa Maria Kilisesi’ndeki silahlı saldırıya dair yeni detaylar ortaya çıktı; gözaltı sayısı 51’e yükseldi