Koronavirüs

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan intranazal yerli aşı açıklaması: Nisan ayında insanlı denemelere başlamış olacağız

"Faz-1 denemeleri için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun onayı bekleniyor"

30 Mart 2021 11:31

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geliştirilme aşamasındaki intranazal yerli aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu. " reklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak" diyen Bakan Varank, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun onayının beklendiğini belirtti. Varank, "Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz" dedi.

Bakan Varank, Grafen Seri Üretim Tesisi açılışında konuştu. "Türkiye, bugün açılışını yaptığımız yatırımla, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor" diyen Bakan Varank, "Çevre dostu, düşük maliyetle ve endüstriyel boyutta üretim yapacak tesis, kapasitesiyle dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden olacak" diye konuştu.

"Faz-1 denemeleri için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun onayı bekleniyor"

Türkiye'nin üzerinde çalıştığı intranazal  aşıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Varank, "ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitelerinin altyapı, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katkılarıyla Türkiye’nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışması şu anda hızla devam ediyor. Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun onayı bekleniyor. Nisan ayında insan denemelerimize başlayacağız. Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz" dedi.


TIKLAYIN - Türkiye'de de çalışmalara başlanmıştı: Sprey aşı Koronavirüs salgınını bitirebilir