Çevre

Samsun'da 3 köyün ortak kullandığı meraya GES yapılacak

17 Kasım 2022 12:30

AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi Ladik ilçesinde 3 köyün ortak kullandığı meranın 675 dönümlük kısmında Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması kararı aldı. Köylülerin GES projesinin iptali için Yargıtay’da açtığı dava devam ederken elektriği trafo merkezine aktaracak nakil hatlarının inşasına başlandı. Köylüler mahkeme sonucu beklemeyen belediyeye tepki gösterdi.

Ladik ilçesi Tatlıcak Yaylası'nda 3 köyün ortak kullandığı meraya GES (Güneş Enerji Santrali) yapma kararı aldı.

Geçimlerini hayvancılık ve tarım yaparak sağlayan, hayvanlarını merada otlatan köylüler bu karar karşı çıktı. Yöre halkı belediyenin kararını yargıya taşıdı.

Köylüler yerel mahkemeye açtıkları davayı kaybedince Yargıtay'a başvurdu. Ancak belediye kesin karar çıkmadan meraya GES yapmaya başladı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Tatlıcak Mahalle Muhtarı Halis Erkul, Büyükalan Mahalle Muhtarı Vedat Yüksel ve vatandaşlar Yargıtay'a yaptıkları itirazın sonucunun beklenmeden çalışmaların başlamasına tepki gösterdi.

Tatlıcak Mahalle Muhtarı Halis Erkul, “Bölgeyi köylülerimiz tarım için kullanıyor. Burada hayvanlarımızı otlatıyoruz. Başka bir arazimi kalmadı? Biz dava açtık, yerel mahkeme belediye lehine karar verildi, ancak üst mahkemeye itiraz ettik ve dava Yargıtay’da. Bu santrali burada istemiyoruz ” dedi.

GES projesiyle ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, nüfusa göre en fazla elektrik faturası ödeyen belediyelerden biri olduklarını söyledi.

Projenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Demir, şöyle konuştu:

"Yasal olarak bizim yenilenebilir enerjilerden ürettiğimiz elektrik noktasında bakanlık ile mahsuplaşıyoruz.

Yani tükettiğimiz kadar enerji üretip ulusal hatta verdiğimizde biz elektrik faturası ödemez hale geleceğiz. Yıllık 350 milyonun liranın üzerinde elektrik faturası ödüyoruz. Dolayısıyla bu ne demek?

Yıllık 350 milyonun üzerinde enerjiyi üretirsek elektrik faturası ödemeyeceğiz. Ödemeyince ne olacak?

Her yıl bu parayla yatırım yapar hale geleceğiz. Bu, Samsun'un geleceği için kadınları, gençleri, çocukları için ilave yatırım demek. Bu, Samsun'da yaşayan herkes için müthiş bir proje.

Projenin ilk adımı olan enerji nakil hatları için çalışmalar başladı. En kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. GES'in yapımı da ihale sürecinin hemen ardından başlayacak."

Nakil direkleri dikiliyor

675 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek olan 45 MW'lık GES'in ihale aşaması sürerken, üretilecek elektriği trafo merkezine aktaracak nakil hatlarının inşası başladı.

21 kilometre uzunluğunda olacak nakil hattı için 121 direk kullanılacağı ve bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı.