Spor

İstanbulspor, Trabzonspor maçında sahadan çekildi: TFF nasıl karar verebilir? Cezası ne olacak?

Benzer bir olay 2016 yılında Eskişehir-Göztepe maçında da yaşanmıştı. Eskişehirspor, karşılaşma devam ederken sahadan çekilmiş ve  hükmen 3-0 mağlup sayılmıştı

20 Aralık 2023 00:45

T24 Spor

Trabzonspor'u evinde ağırlan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Futbol Müsabaka Talimatı'na göre, maçın hükmen Trabzonspor lehine hükmen galibiyet ilan edilmesi ve İstanbulspor'un puanının silinmesi gerekiyor.

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında yaşanan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmeli saldırısı henüz tazeyken, futbol yine bir krize daha ev sahipliği yaptı. Trabzonspor'u evinde ağırlan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti. Başkan Sarıalioğlu ile birlikte İstanbulspor yönetimi, VAR'da incelenen pozisyonun ardından hakem Ali Şansalan'ın Trabzonsporlu Onuachu'nun golünün geçerli sayması üzerine oyuncuları sahadan çekerek, maça çıkmamama kararı aldı.

TFF'nin ilgili maddesine göre Trabzonspor'un galip ilan edilmesi gerekiyor 

TFF Futbol Müsabaka Talimatı'na göre, İstanbulspor çekildiği için maçın hükmen Trabzonspor lehine hükmen galibiyet ilan edilmesi ve İstanbulspor'un puanının silinmesi gerekiyor.

Talimatın ilgili maddesi şu şekilde: 

"Bir sezon boyunca müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere TFF tarafından takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır."

İstanbulspor, ligdeki 15 maç sonunda 8 puanla son sırada yer alıyor. Bu maçın ardından 3 puan silme cezası verilirse, ligde kalma ihtimali azalacak.

2016'da da benzer bir olay yaşandı

Benzer bir olay 2016 yılında Eskişehir-Göztepe maçında da yaşanmıştı. Eskişehirspor, karşılaşma devam ederken sahadan çekilmiş ve  hükmen 3-0 mağlup sayılmıştı. TFF kulübe 3 puan silme cezası da vermiş, kulüp ve başkan da para cezasına çarptırılmıştı.

 

İstanbulspor-Trabzonspor maçından neler oldu?

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında yaşanan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmeli saldırısı henüz tazeyken, futbol yine bir krize daha ev sahipliği yaptı. Trabzonspor'u evinde ağırlayan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti.

Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında İstanbulspor-Trabzonspor maçının ilk yarısı 1-1 berabere bitti. Mücadelenin 67. dakikasında Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada, bordo-mavili takımı 2-1 öne geçiren golden önce Loshaj ile Mendy arasında Trabzonspor ceza sahası önünde yaşanan mücadele sonrasında Loshaj yerde kaldı. 


Hakem Ali Şansalan'ın oyunu devam ettirmesinin ardından pozisyonun devamında Trabzonspor, Onuachu ile ikinci golünü attı. VAR hakemi Serkan Totak, pozisyonu uzun süre kontrol ettikten sonra, maçın orta hakemi Ali Şansalan orta noktayı işaret ederek golün geçerli olduğunu işaret etti.

Bunun üzerine İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, 73. dakikada sahaya inerek, futbolcuları sahadan çekti. İstanbulsporlu oyuncular, uzun süre Başkan Sarıalioğlu'nu ikna etmeye çalıştı. Ancak Sarıalioğlu "Sorumluluk bende" diyerek bütün takımı tek tek soyunma odasına gönderdi. İstanbulspor kaptanı Mehmet Yeşil soyunma odasından dönerek sahaya çıkmayacaklarını deklare etti. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcular ve maçın hakemleri sahayı terk etti. Hakem Şansalan da soyunma odasına giderken, İstanbulspor-Trabzonspor maçı yarıda kaldı. Maçla ilgili son kararı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) verecek.

İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun

Çekilme sonrası ilk açıklama da İstanbulspor Asbaşkanı Ömer Saral'dan geldi. Trabzonspor karşısında takımın sahadan çekilmesinin ardından, "Bedeli her ne olursa olsun" şeklinde bir paylaşım yaptı.

TFF nasıl bir karar verebilir?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Disiplin Yönetmeliği gereğince, bir takımın maçtan çekilmesi durumunda, o takım 3-0 mağlup ilan edilir.

Ayrıca, söz konusu takımın 3 puanı silinir ve bu eyleme sebep olan takımın başkanı, teknik direktörü ve sahada bulunan yöneticisi, iki yıl süreyle her türlü futbol faaliyetlerinden men edilir ve ağır bir para cezası verilir.

Bunların ötesinde, takım, hakem giderleri ve diğer masrafların yanı sıra, maçtan çekilme sonucu mağdur olan karşı takımın uğradığı zararları karşılamak üzere, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen bir miktar tazminat ödemekle yükümlü kılınır.

TIKLAYIN - Yine hakem kararı, yine sahaya inen başkan: İstanbulspor yönetimi takımı sahadan çekti; "Bedeli ne olursa olsun" dedi!

TIKLAYIN - Sahadan çekilen İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun...

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na tepki yağıyor: Türkiye’deki başkanlık sisteminde genel bir problem var gibi!

TIKLAYIN - Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı: Futbol adına üzücü, kararı TFF verecek

TIKLAYIN - Hakemin kararını beğenmeyen yönetim sahaya indi: Oyuncuların sahadan çekildiği İstanbulspor-Trabzonspor maçından kareler

TIKLAYIN - İstanbulspor, Trabzonspor maçında sahadan çekildi: TFF nasıl karar verebilir? Cezası ne olacak?

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu'ndan ilk açıklama: Takdir kamuoyunun, yapacak bir şey yok

TIKLAYIN - Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir?