Sağlık

Sağlıkçılardan, 'Geleneksel tıp’ kongresinde hacamat ve sülük tanıtımına tepki: "İnsan sağlığına zararlı"

"HIV, hepatit B ve hepatit C bulaşması riski taşıdığını biliyor muydunuz?"

24 Nisan 2019 11:01

Bugün başlayıp 27 Nisan tarihine kadar sürecek olan olan ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’ broşürlerinde sülük, homeopati ve hacamat teşviği yapıldı. Sağlıkçılar, kongrede tanıtılan yöntemleri 'çağdışı' olarak eleştirdi. 

Birgün'de yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından paylaştığı görsellerde, kongrenin tanıtımını yapmak için sülük tedavisi, homeopati ve hacamat uygulamalarının öne çıkarılması sosyal medyada tepki çekti. Bakanlık imzasıyla sosyal medyada paylaşılan mesajlarda bu yöntemlerin tanıtılması, sağlıkçılar tarafından eleştirildi.

Eski Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, kongre tanıtımı için paylaşılan ve yurttaşları hacamat, sülük tedavisine yönlendiren mesajları eleştirdi. Tükel, bu yöntemlerin insan sağlığına zararlı olduğunu belirterek, şu paylaşımları yaptı:

“Sülük uygulaması sırasında sülüklerin tükrük salgısındaki biyoaktif maddelerin neden olduğu alerji, anaflaksi, uzayan kanamalar, bakteriyel enfeksiyonlar, sülüklerin sindirim kanalındaki Aeromonas hydrophilia’nın yol açtığı enfeksiyonların görülebildiğini biliyor muydunuz?

Yaş kupa (hacamat) uygulamasının cilt mikobakteriyal enfeksiyonların, aşırı kanama, uygunsuz skar oluşumunun gelişmesine neden olabildiğini; bir hastadan diğerine veya tedaviyi uygulayan kişilere HIV, hepatit B ve hepatit C bulaşması riski taşıdığını biliyor muydunuz?”