Sağlık

Sağlık yetkilileri uyardı: Bel soğukluğu antibiyotiklere dirençli hale geliyor

Uzmanlara göre hastalıktan tam anlamıyla korunmanın en iyi yolu prezervatif kullanımına özen göstermek

15 Ağustos 2024 15:11

T24 Dış Haberler

Sağlık yetkilileri, bel soğukluğunun antibiyotiklere karşı giderek daha fazla direnç kazandığı ve ileride tedavi edilemez hale gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz sene Britanya'da 85 bin bel soğukluğu vakası tespit edildi. Bu, 1918’de hastalığın kayıt altına alınmasından beri en yüksek seviye. Hastalık tedavi edilmezse, kısırlık ve pelvik bölgede iltihaplanma gibi ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.

Bel soğukluğu çoğunlukla tedavi edilebilir bir hastalık olsa da son zamanlarda, enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan, ilk kuşak antibiyotik seftriaksona dirençli olduğu tespit edilen vaka sayısında artış söz konusu.

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı’na (UKHSA) göre, vakaların çoğunu 20’li yaşlarında, heteroseksüel ve enfeksiyona ülke dışında yakalanmış kişiler oluşturuyor. Ajansın raporuna göre, Haziran 2022 ve Mayıs 2024 arasında İngiltere’de tespit edilen, seftriaksona dirençli vaka sayısı 15. 2022 öncesinde ise bu sayının toplam 9 olduğu bildirildi. 

UKHSA’dan mikrobiyolog Dr. Helen Fifer, hastalıktan korunmanın en iyi yolunun prezervatif kullanmak olduğunu vurguluyor: “Bel soğukluğu antibiyotiklere direncini gittikçe arttırıyor. Bulaşı engellemenin en etkili yolu prezervatif kullanımı. Yeni veya birden fazla cinsel partneri olan ve korunmasız cinsel birliktelik yaşayan kişiler sağlık taramasından geçmeli.”

Britanya Cinsel Sağlık ve HIV Derneği (BASHH) başkanı Prof. Dr. Matt Phillips, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların antibiyotiğe dirençli hale gelmesinin kamu sağlığı için bir tehlike oluşturduğunu vurguluyor. Phillips’e göre bu durum "topluma fiziksel ve psikolojik zararlar verebileceği gibi ülkenin sağlık sistemi için ek talepler yaratabilir”.