Sağlık

Sağlık Bakanı’nın verdiği “Ücretsiz olacak” sözü tutulmadı: Mahkeme HPV aşı bedelinin geri ödenmesine karar verdi

26 Nisan 2024 14:56

SGK İzmir İl Müdürlüğünden yaptırdığı HPV aşısının bedelinin iadesini isteyen Gizem Öykü Başkaya, talebinin reddedilmesi üzerine İzmir 12. İş Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 4 bin 531 lira değerindeki HPV aşı bedelinin Başkaya’ya faiziyle ödenmesine karar verdi.

Gizem Öykü Başkaya, rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan HPV aşısının ilk dozunu 4 Temmuz 2023’te bin 956 liraya, ikinci dozunu 20 Temmuz 2023’te 2 bin 575 liraya yaptırdı. İki doz için toplam 4 bin 531 lira ödeyen Başkaya, ücretin iadesi için faturalarıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Alsancak Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine 21 Ağustos 2023’te başvurdu. Kurum, 6 Eylül’de talebin reddine karar verdi. Bunun üzerine Başkaya, İzmir 12. İş Mahkemesi’ne başvurdu.

HPV aşılarının SGK tarafından karşılanmasının Anayasal zorunluluk olduğu hatırlatıldı

Başkaya’nın dava dilekçisinde SGK’nın HPV aşısına Ulusal Aşı Takviminde yer vermeyerek yükümlülüklerini ihmal ettiğini ve vatandaşların sosyal güvenlik haklarını ihlal ettiği belirtildi. Anayasadan kaynaklı yaşam ve sağlık hakkı gereğince HPV aşılarının SGK tarafından karşılanmasının Anayasal zorunluluk olduğu hatırlatılan dilekçede, “Devlet bu denli hayati ve tehlikesi muhtemel bir hastalığa karşı bireyleri koruyucu tedbirleri almakla ve işlevsel bir mekanizma kurmakla yükümlüdür” ifadelerine yer verildi.

25 Nisan 2024’te görülen davada Başkaya, dilekçisini tekrar ettiğini ve aşı bedelinin iade edilmesini talep ettiğini söylerken SGK vekili, davanın yersiz olduğunu ve reddinin gerektiğini belirtti.

Mahkeme, Başkaya’nın HPV aşı bedelinin iadesini talep edildiği davada karar verdi. Mahkeme, 4 bin 531 lira değerindeki HPV aşı bedelinin Başkaya’ya yasal faiziyle ödenmesini hükmetti.

Sağlık Bakanı Koca, HPV aşısının ücretsiz olacağı sözünü verdi, yerine getirilmedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Kasım 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, HPV aşısı uygulamak için çalışma başlattıklarını duyurdu. Koca, 10 Kasım 2023’te uzun vadede yerli HPV aşısı üretileceğini söyledi, “HPV aşılamaları kısa sürede başlayacak, tedarik için firmalarla görüşmeler devam ediyor. Firmalarla pazarlıkta elimizi kuvvetlendirmek için talebi üretenlerden destek istiyoruz” diye konuştu. Koca, Kasım 2022’de HPV aşısının ücretsiz şekilde uygulanacağı sözünü verdi ancak bu vaat hâlâ yerine getirilmedi.