Koronavirüs

Sağlık Bakanı Koca: Haziran ayı sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamayı hedefliyoruz

“ABD’de aşılama 18 yaşa indi. Biz de Ağustos ayında bu seviyeye gelmeye çalışacağız”

26 Nisan 2021 11:14

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korkusuz yazarı Gürkan Hacır’ın sorularını yanıtladı. Hacır, Bakan Koca’nın tam kapanma olup olmayacağına ilişkin sır vermediğini belirterek Kabine toplantısını işaret ettiğini belirtti. “Sinovac firması taahhüt ettiği takvime ne yazık ki uymuyor. Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor” diyen Bakan Koca, Haziran ayı konuna kadar ise gelen Biontech aşısının 30 milyon doza ulaşacağını kaydetti.

Türkiye’ye geleceğini duyurduğu Sputnik V aşısına ilişkin de konuşan Bakan Koca, “. Ön anlaşma aşamasındayız. Bu hafta açıklama yapacağız” dedi.

Bakan Koca, “Haziran ayı sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamayı hedefliyoruz. Ağustos Eylül Ekim ayında aşılama da sorun kalacağını düşünmüyorum. Çünkü hem üretim kapasitesi giderek artıyor hem de yeni aşılar devreye giriyor” diye konuştu.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

– Sayın Bakan elinizde ne kadar aşı var?

Şu ana kadar elimizde 28 milyon doza yakın bir aşı var. Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik.

– Çok daha fazla aşımızın olması gerekmiyor muydu? Niye aşılama hızlı ilerleyemiyor?

Sinovac firması taahhüt ettiği takvime ne yazık ki uymuyor. Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor.

Biontech de ise biliyorsunuz 4.5 milyon doz almıştık. 30 milyona tamamlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz gelmiş olacak. Bu sayıyı 60 milyona revize etmeye çalışıyoruz. Uğur Şahin hoca ile sürekli temas halindeyim.

Pazartesi tekrar görüşeceğim.

– Peki Rus aşısı?

Sputnik V aşısı ile ilgili testler olumlu sonuçlandı. Ön anlaşma aşamasındayız. Bu hafta açıklama yapacağız. Önemli miktarda bir bağlantı yaptık. Kaç doz olduğunu hafta içi açıklayacağım.

Gürkan Bey, haziran ayı sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamayı hedefliyoruz. Ağustos Eylül Ekim ayında aşılama da sorun kalacağını düşünmüyorum. Çünkü hem üretim kapasitesi giderek artıyor hem de yeni aşılar devreye giriyor.

40 yaş üstü nüfus 35 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu hastalığı atlattı iyileşti. Kalan 32 milyon vatandaşımızın da gene yaklaşık 12 milyonu aşılandı. 20 milyon kişiyi de Haziran sonuna kadar aşılarsak 40 yaş üstü herkes aşılanmış olacak.

Anlaşmalar bazında bakacak olursak Çin, Rus ve Alman aşılarından toplam 210 milyonluk bir anlaşmayı Haziran sonuna kadar sağlamış durumdayız. Ama tedarik durumu önemli. Biz gene de aksamaları da dikkate alarak Haziran sonunda 40 yaş üstü aşılanmamış kimse kalmamasına çalışıyoruz. ABD’de aşılama 18 yaşa indi. Biz de Ağustos ayında bu seviyeye gelmeye çalışacağız.

– Tartışılan ve dünyanın pek çok ülkesinde yasaklanan ilaç Plaquneil’in halen tedavi protokolünde yer alıyor mu?

Erken evrede kullanımına ilişkin herhangi bir zarar görmedik. Bu konu da yayınlar hazırlandı. Kısa sürede yayınlanacak.

Yazının tamamını okumak için tıklayın