Bilim / Teknoloji

Sabancı’dan 14 parlak fikrin şirketleşme yolculuğuna destek

14 Mayıs 2024 13:04

Sabancı Topluluğu tarafından, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunma amacıyla hayata geçirilen Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının üçüncü dönemine seçilen girişimler belli oldu.

Sabancı Topluluğu’nun odak alanları olan “Enerji ve İklim Teknolojileri”, “İleri Malzeme Teknolojileri”, “Dijital Teknolojiler” ve “Sağlık Teknolojileri” iş kollarındaki parlak fikirlerin değerlendirme kapsamına alındığı üçüncü dönem programına 600’ün üzerinde girişimci başvuruda bulunmuştu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 3’ü Topluluk içinden 11’i ise Topluluk dışından olmak üzere toplam 14 girişim programa dahil edildi.

Programa dahil edilen girişimler, yaklaşık 20 haftalık süre boyunca Sabancı Holding’in İstanbul’daki merkezi Sabancı Center’da kendilerine özel olarak hazırlanan alanda çalışmalarına devam edecekler. Sabancı Topluluk şirketlerinden gönüllü olarak programa dahil olan inovasyon mentorları, bugüne kadar edindikleri tecrübeleri girişimcilerle paylaşacak.

Başarılı olana 250 bin dolarlık tohum yatırımı

Diğer yandan, programa katılan tüm girişimlere ürün ya da hizmet prototiplerini geliştirmek, ilk müşteri bağlantılarını yapmak veya kestikleri fatura sayısını artırmak için 30’ar bin dolarlık nakit destek imkânı da sağlanacak. Program sonunda düzenlenecek final gününde projelerini Yatırım Jürisi’ne sunacak girişimciler, yatırım almaya hak kazandıkları taktirde ise 250 bin dolara kadar Sabancı ARF Almost Ready to Fly tohum yatırımı desteğinin sahibi olacak.

İlk iki dönemde 140 milyon TL’lik kaynak sağlandı

İlk döneminde sadece Türkiye’den girişimlere açık olan program, geçtiğimiz yıl yurt dışından girişimlerin katılımıyla uluslararası bir boyuta taşınmıştı. Bu yıl da, 10. haftada yapılacak program ara değerlendirmesi ‘Flight Check’te global girişimcilerin programa dahil edilmesi planlanıyor.

Programın ilk iki dönemine toplam 30 girişim katılmış, bu girişimlerde 14’ü tohum yatırımı almaya layık görülmüştü. Verilen tohum yatırımlarının yanında, tüm girişimlere sağlanan

 30’ar bin dolarlık nakit desteklerle birlikte, ilk iki dönemde girişimcilere sağlanan toplam destek de 140 milyon TL’yi buldu.

Seçilen 14 girişimle ilgili bilgiler şöyle:

Advoard Robotics: Lojistik, sanayi ve e-ticaret depolarında toplama ve taşıma görevlerinde kullanılmak üzere, verimliliği 3 kata kadar arttıran otonom robotlar geliştirir.

Babystar: BabyStar, çocuğunuzun doğumdan itibaren sağlığını ilgilendiren tüm verileri arşivleyen, aşı takvimini basitçe takip ettiren, büyüme gelişme grafiklerini oluşturan ve ebeveynlerin iletişimde olduğu uzmanlarla takip datalarını paylaşabilen gelişmiş bir sağlık takip platformu sağlar.

BC Arge Mühendislik: Yerli maden atıklarını kullanarak, çevreci, ekonomik ve endüstriyel üretimi kolay yeni nesil nano alev geciktiriciler geliştirir.

Beespenser: Baskı devre kartlarını (PCB) ve esnek devre kartlarını baskı, dizgileme ve iletken mürekkep ile istenilen devre tasarımlarını hızlı ve pratik bir biçimde eklemeli imalat yöntemiyle üreten cihaz geliştirir. 

Covertainer: Dökme kızı ve kuru yük gemilerinin tahliyeden sonra tanklarını yıkama zorunluluğu sebebiyle oluşan çevresel atık sorununu ortadan kaldırırken zaman, maliyet ve yük kaybını minimize eden yeni nesil yük taşıma konsepti sunar.

ICARBON: Patentli hidrotermal devulkanizasyon teknolojisi ile endüstriyel atık kauçukların sürdürülebilir bir şekilde geri dönüştürülmesine imkân sağlayarak, ileri dönüştürülmüş ürünler üretilmesine olanak sağlar.

INVERSENSE: Gerçek Zamanlı 3D Yapısal Sağlık İzleme Yazılımı, Bir yapının üç boyutlu deformasyonlarının yerleşik (in-situ) gerinim sensörleri vasıtasıyla gerçek zamanlı olarak hesap edilmesi ve "şekil algılama” teknolojileri sunar. Tüm yapıların gömülü sensörlerinden gelen dataları, dijital ikiziyle gerçek zamanlı olarak bütünleşik analiz ve 3B yapısal sağlık takip yazlımı geliştirir.

Mistikist: Mistikist, beyin dalgalarını düzenlemede en efektif yöntemlerden biri olan, Görsel-İşitsel uyaranlarla desteklenmiş Brainwave Entrainment teknolojisini kullanarak stres ve stres bazlı sorunlara çözümler üretir.

Naturelink: Tek kullanımlık plastik ve FMCG sektörlerine yönelik, mısır atığı katkılı ve %100 biyo-bazlı içeriği ile doğaya ve deniz yaşamına zarar vermeyen, evde-kompostlanabilir biyopolimer geliştirir.

RareSum: Nadir hastalıkları, AI tabanlı veri sistemiyle tespit etme ve karar destek yazılımı sunar. Kullanıcılarına uyarı sistemi ve klinik araştırma aday bulucu hizmetleri de sunarak nadir hastalıklara karşı çözüm üretir.

VerdantWave: VerdantWave, PP, PE gibi polimere ihtiyaç duyan otomotiv, elektronik, FMCG ve yapı malzemesi endüstrilerinde bulunan sıfır emisyon hedefi veren şirketlere selüloz bazlı zirai atık katkılı biyokompozit polimer geliştirir.

BIOMIX: Biyogaz ve atık su tesislerinde kullanılmak üzere enerji tüketimini azaltan, yüksek verimliliğe sahip karıştırıcılar geliştirir.

Concrete Hub: Hazır beton tesislerinin kaynaklarının verimli kullanabilmesi ve kullanıcılara ürünün daha hızlı ulaştırılabilmesi için optimizasyon yazılımı sağlar.

My Genome Screen: Genetik hastalıklara sahip bireyler için doğru ve erken teşhis olanağı sunmak, sağlıklı bireylere de potansiyel sağlık risklerini belirlemelerini sağlamak amacıyla, kişilerin genom verisini kullanarak kişiye özgü teşhisler, uyarılar ve yaşam tarzı önerileri sunar.