Politika

Saadet listesindeki ilginç isim: Erbakan'ın kasası Beşir Darçın, SP Disiplin Kurulu üyesi oldu

Seçime giren tek listeyi SP Genel Başkanı Karamoğllaoğlu hazırladı

05 Kasım 2019 16:35

T24 Ankara

Refah Partisi döneminde “Kayıp Bosna paraları” olayıyla tanınan Beşir Darçın, Saadet Partisi’nin genel merkez yönetimine girdi. Darçın, seçime tek liste halinde giren Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun hazırladığı Yüksek Disiplin Kurulu listesinde “üye” olarak yer aldı.

Ankara’da gerçekleştirilen ve Saadet Partisi’nin genel başkan ve genel merkez yöneticilerinin yeniden belirlendiği 7. Olağan Genel Kurul’da Genel İdare Kurulu’nun yanı sıra Yüksek Disiplin Kurulu asil ve yedek üyeleri de belirlendi.

Saadet Partisi’nin resmi ideoloji olarak kabul ettiği Milli Görüş çizgisinden isimlerin yer aldığı listelerde geçmişte Refah Partisi döneminde "Kayıp Bosna paraları" olayının merkezinde yer alan isimlerden Beşir Darçın’ın da bulunduğu görüldü.

Darçın, SP’nin Yüksek Disiplin Kurulu’nda asil üye olarak kendisine yer buldu. Listede, Darçın’ın mesleği “yönetici” olarak gösterildi.

Beşir Darçın kimdir?

SP’nin YDK listesinde yer alan Darçın’ın ismi kamuoyuna ilk kez 1997 yılında gündeme geldi. Refah Partisi içinde yer alan Darçın, RP tarafından Bosna’ya yardım amacıyla toplanan paraların önce RP bağlantılı Süleyman Mercümek’in banka hesabına, sonra da kendi adına açılan hesaba yatırıldığının ortaya çıkmasıyla uzunca bir süre ülke kamuoyunda tartışılan isimlerden oldu. Darçın, konumu nedeniyle o dönemde RP’nin “gizli kasası” olarak tanımlanmıştı.

Aynı dönemde, RP’nin Balgat'taki Genel Merkez binasının sahibi olan Beşir Darçın, parti yönetiminin kirayı ödememesi nedeniyle dönemin RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a noterden protesto çekmesiyle gündeme geldi. Bu olay üzerine RP yönetimi binayı boşaltmış, genel merkezi aynı semtte yine Darçın’a ait olan başka bir binaya taşımıştı.

Darçın, 2012’de bir kez daha kamuoyunun önüne çıktı. Darçın’ın adı eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın 2011’de ölümü sonrasında miras olduğu iddiasıyla kızı Zeynep Erbakan’ın, kardeşleri Elif ve Fatih Erbakan’ın, babalarının malvarlığını üzerlerine geçirip kendisinden mal kaçırıldığını ileri sürerek suç duyurusunda bulunmasıyla gündeme geldi.

Suç duyurusuna konu olan mal varlığı kapsamında, Konya Un Fabrikası’nın bulunduğu arazi ve binanın, Mevlana Üniversitesi’ne satıldığı ortaya çıkmıştı. Konya Un Fabrikası’nın 2008’de 6 milyon lira sermayeli anonim şirket haline getirilmesiyle Beşir Darçın’ın 3 milyon liralık payla en büyük ortak olduğu kamuoyuna yansımıştı. Konya Un’un son genel kurulu 2011’de yapılmış ve Beşir Darçın 3 yıllık süre için Yönetim Kurulu Başkanı seçilmişti.