Japonya Uzay Ajansı'nın Hayabusa 2 uzay aracı tarafından Ryugu asteroidinden toplanan örneklerde organik moleküller tespit edildi.
Independent Türkçe'nin haberine göre, NASA ve Japonya'dan araştırmacılar, Ryugu asteroidinden gelen örnekleri ilk kez ayrıntılı inceledi. Uzay aracı Hayabusa 2, Şubat 2019'da Dünya'dan yaklaşık 347 milyon kilometre uzaklıktaki Ryugu'dan örnekler toplamıştı. Numuneler Aralık 2020'de Dünya'ya getirilmiş, 2021'de ise Japonya'da incelenebilir hale getirilmişti.
Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan bu yeni analiz, uzun yıllar boyunca incelenecek olan Ryugu örneklerinin ilk organik analizi oldu. Aynı dergide yayımlanan ikinci bir analiz de Ryugu'daki organik materyallerin Güneş Sistemi'nden bile eski olduğuna işaret ediyor. Bu da yaşamı oluşturan bileşenlerinin birçoğu daha en başından Güneş Sistemi'nde var olabileceği anlamına geliyor.
Öte yandan bulgular, Dünya'nın erken dönemlerinde bu organik moleküllerin gezegene düşen göktaşlarıyla geldiği teorisine ağırlık veriyor. Bu teoriyi savunan araştırmacılar, Dünya'daki ilk canlıların uzaydan gezegene taşınan bu moleküller sayesinde oluştuğunu savunuyor.
Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'nden Araştırmacı Hiroshi Naraoka, "Bulgular, Ryugu'nun yüzeyindeki taneciklerin organik molekülleri koruma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor" dedi ve şu şekilde konuştu: "Bu moleküller, çarpışmalarla asteroidin en üst katmanından uzaya savrulabilir ve sonra gezegenler arasında toz parçacıkları olarak dağılabilir."
Gelecekteki araştırmalar, Ryugu örneğinin 2020'de Bennu göktaşından alınan örneklerle karşılaştırılacak.