Dünya

Rusya: Alman doktorlar Navalni’nin zehirlendiği sonucuna varmakta aceleci davranıyor

25 Ağustos 2020 17:25

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Charite kliniğinin Rus muhalif politikacı Aleksey Navalni’nin zehirlendiği çıkarımına varmak için aceleci davrandığını ifade etti. Peskov, konuyla ilgili cezai dava başlatılması için bir neden görmediğini, cinayet girişimi suçlamalarının da ‘boş gürültü’ olduğunu söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre; Almanya’nın, klinik sonuçların Aleksey Navalni’nin zehirlendiğini gösterdiği açıklamasıyla ilgili gazetecilere konuşan Dmitriy Peskov, “Bu tür gürültü yaratan boş açıklamalara mahal verilmemeli. Kesinlikle sakin bir şekilde söylenen ve yazılanlar analiz edilmeli. Bu açıklamadan öğrendiğimiz yeni bir şey yok” dedi.

Charite kliniğinin açıklamasıyla ilgili Kremlin’in Rus doktorlarla görüştüğünü belirten Peskov, “Alman doktorların şu an bahsettikleri ve yaptıkları şey olan atropini, Omsk’taki doktorlar yoğun bakımda kalmaya başladığı ilk saat içerisinde enjekte etmeye başladılar. Kolinesteraz seviyesindeki düşüş çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor olabilir, bu durum çeşitli ilaçların kullanımı sırasında da gerçekleşebilir. Yani ilaçlar kolinesteraz seviyesini düşürüyor. Düşüşün nedenini açığa çıkarmak gerek” ifadelerini kullandı.

Dmitriy Peskov, hiçbir doktorun, Navalni’i zehirlemiş olabilecek bir maddeyi belirlemediğini vurguladı.

Peskov, “Ortada madde yok. Maalesef tespit edilemiyor, yapılan analizler göstermiyor. Bizim doktorlarımızın yaptığı analizler Alman doktorların analizleriyle kesinlikle uyuşuyor, ancak edinilen çıkarımlar farklı. Meslektaşlarımızın zehirlenme konusunda neden bu kadar acele ettiklerini anlamıyoruz. Henüz madde tespit edilmedi. Belki de Alman doktorların elinde bazı veriler vardır. Bu bağlamda bizim doktorlarımız da ilk analizlerin numunelerini sunmaya, bilgi ve çeşitli biyomalzemeleri paylaşmaya hazır" dedi. 

"Zehirlenme kesinleşirse soruşturma başlatmak için bir neden oluşur"

Navalni’de zehirli bir madde bulunduğunda konuyla ilgili soruşturma başlatmak için bir neden oluşacağını vurgulayan Peskov, “Soruşturma için bir neden gerekli. Şimdilik hastanın komada olduğunu belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Almanya'dan Rusya'ya çağrı: Navalni'ye olanlarla ilgili soruşturma başlatın

TIKLAYIN - Rus muhalif lider Navalni'nin tedavi gördüğü hastaneden açıklama: Test bulguları zehirlendiğine işaret ediyor

Ne olmuştu?

20 Ağustos'ta Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere uçağa binen Navalnıy, uçuş esnasında kötüleştiği için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı.

"Toksik zehirlenme" şüphesiyle Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'e getirilmişti.