Bilim / Teknoloji

Robot süpürge görüntü kaydetti; bir kadının tuvaletteki halleri sosyal medya gruplarına sızdırıldı

Görüntü kaydeden süpürgenin müşterilere satılan modellerden olmadığı, AR-GE için özel geliştirildiği belirtildi

22 Aralık 2022 11:05

T24 Dış Haberler

Dünyanın en büyük robot süpürge üreticisi iRobot’un geliştirme modelleri kapsamında anlaşmalı olarak kayıt aldığı süpürgelerinin evlerde çektiği görüntülerin, yapay zeka geliştirme şirketi çalışanlarınca sızdırıldığı ortaya çıktı.

MIT Technology Review’da yer alan habere göre, Amazon’un 1,7 milyar dolara satın alması beklenen dünyanın en büyük robot süpürge geliştiricisi iRobot’un normal satışa sunmadığı, ürün geliştirme amacıyla üretip ilgili kişilere sağladığı görüntü kaydı alabilen robot süpürgelerin aldığı görüntüler sızdı.

iRobot, model geliştirebilmek için özel seri robot süpürgelerin çektiği görüntüleri, veri ayıklama görevi gerçekleştiren kişilerin çalıştığı yapay zeka geliştirme şirketlerine gönderiyor.

Yapay zeka geliştirme girişimi olan Scale AI için Venezuela’da çalışan taşeron işçilerin iRobot’tların evlerde çektiği özel görüntüleri kendi aralarında sosyal medya gruplarında paylaştığı ortaya çıktı. Sızan görüntülerden birinde bir kadının tuvalette olduğu anlar görüldü.

iRobot'tan açıklama

Konuyla ilgili açıklama yapan iRobot, görüntülerin hiçbirinin müşterilere satılan robot süpürgelerden alınmadığını, satıştaki robot süpürgelerin hiçbirinde görüntü alma özelliğinin bulunmadığını vurguladı. Şirket, yeni süpürgeler geliştirirken yapılan araştırma geliştirme çalışmaları için tasarlanan görüntü alan süpürgelerin, anlaşmalı kişilerle sözleşme kapsamında kullanıldığını ve daha sonra alınan görüntülerin yapay zeka geliştiricisi şirketlere veri ayıklama amacıyla gönderildiğini doğruladı. iRobot, söz konusu cihazların üzerinde büyük harflerle, “Görüntü kaydı alınıyor” yazdığını da belirtti.

Öte yandan şirket, görüntülerin gönderildiği yapay zeka geliştirme şirketinde çalışan taşeronların inceledikleri görüntüleri kendi aralarında paylaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “iRobot, görüntüleri sızdıran servis sağlayıcı ile iş ilişkisini sonlandırıyor ve meseleyi derin bir şekilde inceliyor. Gelecekte benzer bir durumun yaşanmaması için çalışmalar yapılıyor” dedi.