Dünya

Reuters'a konuşan yetkili: Türkiye Karadeniz'deki doğalgaz konusunda olası iş birliği için verileri ABD'li enerji devlerine verdi

12 Haziran 2021 12:16

T24 Dış Haberler

Reuters'a konuşan bir yetkili, Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz kaynağı ile ilgili verileri ABD'li enerji devleri Chevron ve Exxon Mobil ile paylaştığını belirtti. 

TIKLAYIN | Erdoğan 'müjde'yi açıkladı: Karadeniz'de 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yapıldı

Ankara, daha önce geçen sene bulunan gaz yatağını kendisinin geliştireceğini söylemişti. ABD'li şirketlerle gazın çıkarılması için yapılacak olası bir iş birliği bu durumu değiştirecek. Türkiye'nin Akdeniz'deki keşif çalışmaları Avrupa Birliği ve ABD ile gerilimi tırmandırmıştı. Reuters, Rusya'nın da Karadeniz'in çeşitli bölgelerinde hak iddia ettiğine dikkat çekti.

İsmi paylaşılmayan yetkili, hükümetin daha önce yabancı şirketlerle iş birliği yapmaya karşı mesafeli bir duruşu olduğuna dikkat çekerken, "Ancak şimdi Exxon Mobil ve Chevron, Türk Petrolleri ile görüştü ve şirketlerle veri paylaşıldı" dedi.

Yetkili, "İki şirket teknik verileri inceledi ve bu sahaya daha çok vakit ayırmaya karar verdi" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı.

Britanya merkezli ajans, gazın ticari kullanım için çıkarılabilmesi durumunda Türkiye'nin Rusya, İran ve Azerbaycan'a enerji konusundaki bağlılığını değiştirebileceğini ifade etti.