Sağlık

Rapor: Anal seksin kadınlar için riskleri erkeklerden daha fazla

Britanyalı doktorlar, doktor-hasta iletişimindeki yetersizliğin riskleri artırdığını söyledi

12 Ağustos 2022 08:58

Britanya’da doktorlar, anal seksin heteroseksüel çiftler arasında artan yaygınlığının kadınlar için çeşitli riskler oluşturduğu, doktorların ise kadınlarla olası riskler hakkındaki iletişim yetersizliğinin sağlık sorunlarını derinleştirebileceği konusunda uyardı. 

The Guardian'ın aktardığı habere göre, British Medical Journal’da anal sekse ilişkin tıbbi makale kaleme alan doktorlar Tabitha Gana ve Lesley Hunt, “Anal ilişki, riskli cinsel ilişki olarak adlandırılır ancak popüler kültür içinde anal seks, pornografiden ana akım medyaya taşındı. Sex and the City, Fleabag gibi diziler ise anal seksin ‘cesur ve iddialı’ algını pekiştirmiş olabilir “ifadelerini kullandı. 

Öte yandan doktorlar, anal seks yaşayan kadınların, erkeklerden daha çok risk altında olabileceğini söyledi. Makalede, “Kadınlar erkeklerden daha çok risk altında çünkü anatomileri farklı ve hormonların, hamileliğin, çocuk doğumunun pelvik taban üzerinde çeşitli etkileri var.” denildi. 

Kadınların anüs çevresindeki kaslarının daha az güçsüz olduğu ve erkeklerden daha düşük anal kanal baskıları bulunduğu belirtildi. Makalede, “Kadınlarda anal seks sonrası bildirilen acı ve kanama travma göstergesidir.” ifadeleri yer aldı.

"Doktorlarla iletişim yetersiz"

Kadınlar için anal seksin bir risk olmasında, doktor-hasta ilişkilerinin de etkili olduğu belirtildi. Çok sayıda doktorun “yargılayıcı” ya da “homofobik” algılanmamak için hastalarına anal seksin riskleri konusunda bilgi vermekten kaçındığı belirtildi.

Britanya Ulusal Sağlık Sistemi’nde anal sekse ilişkin belirtilen tek riskin cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğu, travmadan  bahsedilmediği belirtildi. 

Cinsel sağlık ve HIV üzerinde uzmanlaşmış Claudia Estcourt, doktorların hastalarıyla anal seks hakkında açık bir şekilde konuşması gerektiğini, yargılayıcılıktan uzak olunması gerektiğini söyledi.