Gündem

Rahşan Ecevit ölümünün 1. yıldönümünde anıldı: "Ressam, yazar ve siyasetçi Rahşan Ecevit'i sevgi ve saygıyla anıyoruz"

DSP'nin kurucusu Rahşan Ecevit geçen yıl hayatını kaybetmişti

17 Ocak 2021 10:05

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) kurucusu Rahşan Ecevit ölümünün birinci yılında anıldı. 

Türk siyasetine damga vurmuş kadın siyasetçilerden biri olan Rahşan Ecevit, 17 Ocak 2020’de Ankara’da 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Çıkartılan özel izinle Devlet Mezarlığı’nda eşi Bülent Ecevit'in yanına defnedildi. 

Ecevit Vakfı Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Rahşan Ecevit'i ölümünün birinci yılında özlemle andıklarını söyledi.

Pandemi nedeniyle ölümünün birinci yılında yüz yüze bir anma  yapamayacaklarını belirten Halıcı, Rahşan Ecevit’i sevenlerin çevrim içi bir araya gelerek onu en iyi şekilde yad edeceklerini söyledi.

Rahşan Ecevit ; ressam, yazar ve siyasetçi kimliğinin yanı sıra Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanıydı. 

Birçok siyasetçi de Rahşan Ecevit'i sosyal medyada saygıyla andı.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi de Rahşan Ecevit’i Devlet Mezarlığı’ndaki kabristanında ziyaret etti.

Aksakal  "Tüm dünyanın ve ülkemizin de içinde bulunduğu Covid-19 pandemisinin kısıtlı koşullarında mezarı başında anmak için buradayız. DSP’nin Genel Başkanı olarak buraya gelirken sadece kendimiz değil, partimizin mensuplarının duygu ve dualarını da beraberimizde getirdik.  Bilmenizi isteriz ki; demokratik solcular olarak emanetinizi yeniden parlamentoya taşımaya kararlıyız. Yaşadığımız tüm zorlukların tek çözüm adresi demokratik sol politikalardır. Biz de gösterdiğiniz yolda sizin ışığınızda yürümeye devam edeceğiz. Rahat uyuyun" dedi. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da Rahşan Ecevit'i ananlar arasındaydı. İmamoğlu "Siyaset tarihimizin bu uzun yol arkadaşlığını hiç unutmadı" diye yazdı. 

 

Bazı belediyeler ve CHP teşkilatları da Rahşan Ecevit'i andı. 

 

 

TIKLAYIN - Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit için yazmıştı: Elele Büyüttük Sevgiyi...

Rahşan Ecevit kimdir?

 
1923'te İzmir'de doğan Rahşan Ecevit, 1944'te Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. Bülent Ecevit ile 1946'da evlendi. Bülent Ecevit'in ölümüne kadar eşinin yanından hiç ayrılmayan Rahşan Ecevit, 1970'li yıllarda köylüler ile uzmanların işbirliğini öngören Köylü Derneği’ni kurdu. 12 Eylül’ün ardından derneği kapatmak zorunda kalan Rahşan Ecevit, 1986’da Bülent Ecevit’in siyasi yasaklı olduğu dönemde Demokratik Sol Parti’yi (DSP) kurdu ve Genel Başkanı oldu.

Çok iyi derecede İngilizce bilen Rahşan Ecevit'in yazdığı Pülümür'de Aşk adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlandı. Kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti'den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etti. 17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi'nin 2. Genel Başkanlığına seçildi.

22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. CHP kurultayına bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, tek başına genel başkan adayı olan ve kazanan Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıkladı.

Rahşan Ecevit iyi bir ressam, yazar ve siyaset insanıydı. Bülent Ecevit'le olan aşkları da dillerdeydi. Bülent Ecevit, Rahşan Hanım’a olan aşkını, “Gökler gibi sardı dünyayı/yağmur gibi sızdı dünyaya/dünya kadar oldu sevgimiz. El ele büyütüp el ele derdik/ El ele derip insana verdik/verdikçe çoğalan sevgimizi” dizeleriyle anlatmıştı.