Medya

Radikal gazetesi tamamen tarih mi oluyor; sitenin arşivine ulaşılamıyor

13 Eylül 2019 09:29

T24 Haber Merkezi

Doğan Medya Grubu bünyesindeyken zarar ettiği gerekçesiyle Haziran 2014'te basılı yayınına son veren  22 Mart 2016'da da internet sitesine haber girişini durduran Radikal.com.tr’nin kullanıma açık olan arşivine ulaşılamıyor.

Daha önce kısa bir süre kapatılan Radikal arşivi, girmek isteyenleri hurriyet.com.tr'ye yönlendiriyordu.

Radikal'in yöneticileri internet sitesinin kapatıldığı dönem çalışanlarına, "arşivin açık olacağını" söylemişti.

Yaklaşık 3 buçuk yıldır haber girişinin yapılmadığı siteye girmek isteyenlerin karşısına "Error 503 Backend fetch failed" uyarısı geliyor. 

İşte o uyarı sayfası:

Radikal'in 26 yıllık hikâyesini, gazetenin genel yayın yönetmenleri T24'ten Hazal Özvarış'a anlatmıştı. 

Mehmet Y. Yılmaz ve ekibi, Radikal'in ilk sayısını 13 Ekim 1996’da, daha sonra kapanan Simge Yayıncılık bünyesi içerisinde Posta gazetesi ile birlikte çıkardı. Radikal yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan Susurluk skandalına ilişkin haberleriyle tirajı 720 binleri gördü. 

Mehmet Y. Yılmaz: Radikal kötü yönetildi, daha aktif gazetecilik yapılsa kapanmazdı

4 yıl gazetenin yayın yönetmenliğini yapan Yılmaz’ın o dönemde yine Doğan Grubu içinde bulunan Milliyet’in yayın yönetmenliğine getirilmesinin ardından gazetenin başına Radikal'in Ankara Temsilciliği'ni yapan İsmet Berkan atandı.

İsmet Berkan: Radikal yaşayabilirdi, en büyük sorun gazetecilerde, beceremedik

Berkan'ın yayın yönetmeni olduğu 10 yıllık süreçte Radikal gazetesi kaydadeğer ölçüde okuyucu kaybetti. 2010 yılında Berkan yayın yönetmenliğinden ayrılarak Hürriyet gazetesi yazarlığına geçti. Ve yerine Hürriyet Haber Koordinatörlüğü görevini sürdüren Eyüp Can Sağlık getirildi.

Eyüp Can Sağlık: Başarılı olup olmadığımı patronlara sorun

Radikal'i devraldığında "gazetenin bayiden satışının, yani parayla alan okurun sayısının 13-14 binlerde" olduğunu söyleyen Eyüp Can Sağlık'ın döneminde, gazete "satış ve ilan giderlerinin, giderleri karşılamadığı" gerekçesiyle tabloid boyutta yayına geçti. Ancak reklam ve satış gelirleri Doğan Grubu'nun arzu ettiği ölçüde artamayan gazete, bir süre sonra toplu işten çıkarmayla Ankara Bürosu'nu kapattı. Doğan Grubu, yaklaşık 20 bin sattığı belirtilen gazeteyi zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı.  

Tuğrul Eryılmaz: Radikal’in haber toplamasındaki gerçek bozulma Eyüp Can’la başladı

Doğan Grubu, basılı son nüshası 21 Haziran 2014'te çıkan Radikal'in yazar ve muhabirlerin bir kısmıyla yollarını ayırırken kalanların yazı ve haberleri, Radikal.com.tr'de yayımlanmaya devam etti. Sitenin yayın yönetmenliğini üstlenen Ezgi Başaran Aralık, 2015'te görevinden ayrıldıktan sonra yerine gazetenin sanat bölümünün şefi olan Cem Erciyes getirildi.