Sağlık

Prof. Osman Müftüoğlu anlattı: İnsan beyninin sırları

05 Kasım 2022 08:23

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında insan beyniyle ilgili bilgiler verdi, önerilerde bulundu. 

Prof. Müftüoğlu, beyinle ilgili ilk 5 maddeyi şöyle sıraladı:

1. Beynimizde yaklaşık 100 milyar civarında “beyin hücresi” yani “nöron” var.

2. Bu nöronların her biri sayısı 10 bine ulaşan bağlantıyla diğer nöronlarla ilişki kuruyor, haberleşiyor, bilgi alışverişi yapıyor. Öyleki bu bağlantıların sayısı evrendeki yıldızların sayısını bile geçebiliyor.

3. Beyin dokusunun ne kadar muazzam bir hücresel ve bağlantısal kapasiteyi barındırdığını şu rakamlarla da anlatmak mümkün: Bir kum tanesi büyüklüğündeki beyin dokusu, 100 binden fazla nöron ve birbirleriyle iletişim halinde olan 1 milyardan fazla bağlantıyı içerebiliyor.

4. Beynimizin ortalama ağırlığı 1.3 kilogram civarında. Bu da onun vücudumuzun toplam ağırlığının yüzde 2’sini oluşturduğunu ifade ediyor. Buna rağmen tükettiğimiz günlük toplam kalorinin (yani harcadığımız günlük enerjinin) yüzde 20 ila 30’unu beynimiz kullanıyor. Bitmedi! Soluduğumuz oksijenin yüzde 20’sini, vücudumuzdaki kan akımının yüzde 20’sini de beynimiz kullanıyor.

5. Beynimiz oksijensizliğe ve şeker eksikliğine olağanüstü derecede hassas bir organ. 5 dakika kadar kısa bir süre bile oksijensiz kaldığında beyin hücreleri ciddi hasara uğruyor hatta ölebiliyor. (Beyninizi oksijensiz ve şekersiz bırakmayın!)

Yazının tamamı için tıklayın.