Kültür-Sanat

Prof. Nico Carpentier'in sergisi santralistanbul'da: Kıbrıs'taki anıtlar, adadaki hâkim ideolojilerle nasıl kesişiyor?

10 Ekim 2023 08:16

Akademik araştırma ve sanatsal pratiği bir araya getirmesiyle bilinen Prof. Nico Carpentier’nin eserlerinden oluşan “Çatışmanın Aynası – İkonoklast Tartışmalar 2” fotoğraf sergisi 9-22 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak.

Kıbrıs'taki anıtları ve bu anıtların adanın güney ve kuzeyindeki hâkim ideolojilerle nasıl kesiştiğini ele alan sergi, Carpentier’nin çektiği 93 fotoğraftan ve bu fotoğraflara eşlik eden derinlikli akademik metinlerden oluşuyor.

Sergi, anıtların hâkim düşünce biçimlerini nasıl yansıttığının ve aynı zamanda nasıl eleştirdiğinin akademik ve sanatsal bir çözümlemesini sunuyor. Aynı zamanda Kıbrıs'ın güney ve kuzeyindeki anıtların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu, benzerliklerini ve farklılıklarını da sorguluyor.

Nico Carpentier, “Kıbrıs'ın her yerinde bu heykelleri ve anıtları görüyoruz, ancak onlara ve bize gerçekten ne anlattıklarına yeterince dikkat etmiyoruz. Onlar geçmişin, bugünün ve geleceğin sesidir ve kendimizi daha iyi anlamamızı sağladıkları için onlara kulak vermeliyiz” diyor.

Nico Carpentier kimdir?

Prof. Nico Carpentier, Charles Üniversitesi’nde (Prag, Çek Cumhuriyeti) tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Akademisyen, küratör ve sanatçı olan Prof. Nico Carpentier, iletişim dünyasının önde gelen araştırmacılarından biridir. Aynı zamanda, International Association for Media and Communication Research’ün (2020-2024) başkanlığını yapmaktadır. The Discursive-Material Knot: Cyprus in Conflict and Community Media Participation (2017, Peter Lang, New York) and Iconoclastic Controversies: A Photographic Inquiry into Antagonistic Nationalism (2021, Intellect, Bristol) isimli iki kitap da dahil olmak üzere Kıbrıs hakkında kapsamlı yayınlar yapmıştır. Sık sık fotoğraf, ses sanatı ve enstalasyon sanatını birleştirerek sanata dayalı araştırma yöntemlerini kullanan Prof. Nico Carpentier, bunların sonucunda Respublika!, Iconoclastic Controversies I, Wolf Talks and The Mirror of Conflict (Iconoclastic Controversies II) sergilerini ortaya çıkarmıştır.

Sergi planına göz atmak için tıklayınız.