Koronavirüs

Prof. Necmettin Ünal anlattı: Zorunlu PCR ve izolasyon süresi neden değişti?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşısı tam olan temaslılara karantina uygulanmayacağını belirtirken; semptom göstermeyen kişilere PCR testi yapılmayacağını açıklamıştı

14 Ocak 2022 10:08

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Koronavirüs'ün son varyantı Omicron yayılmaya devam ederken, temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunun kaldırılması ve izolasyon süresinin azalması hakkında konuştu. 

Ünal, PCR'ların artık yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacak olmasına yönelik,  "Aşı sayesinde, virüsün ağır hastalığa dönüşmesinin yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Bu şartlar altında PCR testinin neye mal olduğu, ne kadar yapılabilir olduğunu doğru değerlendirmek gerek. PCR maliyeti yüksek bir testtir. Uygulayacak yetişmiş personel, ekipman ve özellikleri geniş KİT’ler gerekir. Vaka sayılarının böylesi hızla arttığı bir dönemde, bir süre sonra lojistik sıkıntı olabilir. O nedenle eldeki PCR testlerini daha doğru yerlere yönlendirmek zorundasınız" dedi. 

Ünal, pozitif vakaların 7 günü tamamladıktan sonra izolasyondan çıkabileceğine yönelik karara ilişkin ise "PCR testi genetik koda bakar. Bu genetik kodu inaktif yani ölmüş, hastalık yaratma şansı olmayan virüs parçalarından bile elde etmek mümkündür. Yani ‘PCR pozitif’ demek o virüs illa bulaştırıcı ya da hastalık oluşturur durumda demek değildir. Virüsün canlı, aktif olup olmadığı nasıl anlayacağız? Bunun için de virüs kültürü yapmak gerekir. Ancak virüs kültürleri sadece araştırmalarda yapılır çünkü zahmetli, pahalı, özel laboratuvar donanımı, yüksek biyogüvenlik önlemleri gerektiren bir yöntem. İşte böyle bir araştırma yapıldı ve sonuçları da The New England Journal of Medicine’da yayınlandı. Araştırmanın sonucuna göre; kültür ile virüs üretme süresi, hastane yatışı gerekmeyen hafif vakada 7, ağır vakalarda 12 gün ile sınırlı. Yani 7 gün sonunda virüs çoğalmıyor, bulaşma yeteneği kalmıyor. Karantina süresinin kısaltılması bu araştırmaya dayanıyor" bilgisini paylaştı.

TIKLAYIN - Sağlık Bakanı Koca: Aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verildi