Yaşam

Prof. Müftüoğlu: Yalnızlık öldürüyor

30 Ekim 2023 07:48

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ABD'de 1938 yılında başlayan ve hâlâ devam eden "sağlık ve mutluluk" üzerine olan Harvard çalışmasını köşesine taşırken. Çalışmanın şu anki başkan ruh sağlığı uzmanı Robert Waldinger'ın "Yalnızlık öldürür" açıklamasına dikkat çekti. 

Müftüoğlu, Waldinger'in araştırmadan edindiği bulguları şöyle özetlediğini aktardı:

"75 yıllık bu çalışmadan elde ettiğimiz en açık mesaj şudur: İyi ilişkiler bizi mutlu ve daha sağlıklı tutar nokta... Toplumsal bağlar bize gerçekten iyi gelir nokta... Yalnızlık öldürür... Ailelerine, arkadaşlarına ve topluluklarına sosyal bakımdan daha bağlı olanlar daha mutlu, sağlıklıdır ve daha uzun yaşarlar. Yalnızlığın toksik olduğu ortaya çıkmıştır...

80 yaşındayken 50 yaşına kıyasla ilişkilerinizin niteliği kolesterol düzeyinize göre daha büyük bir sağlık göstergesidir. İyi ilişkiler beyninizi korur.

“Harvard araştırmasının en önemli bulgusu ‘ilişkilerin muazzam etkisi’dir. Bu etki daha evvel farkına vardığımızdan çok daha büyüktür. Kişinin başarılı bir kariyeri, parası ve iyi bir fiziksel sağlığı olabilir ama destekleyici, sevgi dolu ilişkiler olmadan mutlu olmayacaktır."

Yazının tamamı için tıklayın.