Koronavirüs

Prof. Müftüoğlu: Covid'den sonra hoplayıp zıplamayın

"Geçirilen Covid-19 enfeksiyonunun ağırlığı ile hastalığı atlattıktan sonra hissedilen yorgunluk duygusunun derecesi orantısız olabiliyor"

06 Ağustos 2022 08:52

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Koronavirüs'ün yaygın durumda olan BA.4 ve BA.5 varyantlarından kaynaklanan Covid-19 vakalarında hastalığın hafif geçtiğini ancak hastalık sonrası yorgunluğun bir süre devam ettiğini ifade etti. 

"Uzmanlar bu problemin öncelikle enfeksiyon süreci ve sonrasında akciğerlerdeki 'oksijen değişiminin yetersizliği'nden kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca enfeksiyonun mitokondrilerde fonksiyonel bozukluklara yol açarak kaslarda güç ve yetenek kaybına da sebep olabileceği belirtiliyor" diyen Prof. Müftüoğlu, şu öneride bulundu:

"Covid-19’u atlatanların hastalığı hafif geçirseler bile “Covid negatif” olduktan sonra da 2-3 hafta süre ile ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalarında ve 'Covid negatif, yorgunluk pozitif' sorununa karşı uyanık olmalarında fayda var. Benim tavsiyem: Covid-19 sonrasında 2-3 hafta daha yoğun egzersizlerden uzak durmanızdır."

Yazının tamamı için tıklayın.