Bilim / Teknoloji

Prof. Kılıç: Duygu da bir kodlama, robotun yaşam hakkı hukukta yer alacak

"Hiçbir zihin kendinden daha üstün bir zihin yaratamaz"

09 Nisan 2019 10:02

Yapay zekânın yeni düzen yaratacağını belirten Prof. Dr. Türker Kılıç, “Çocuğa öğretilen her şey günü geldiğinde robotlara da öğretilecek. Robotlara da duygu katılabilir. Duygu da bir kodlama" dedi. Kılıç filmlere de konu olan robotların yaşam hakkı ile ilgili olarak, "Hakları hukukta yer alacak” ifadesini kullandı. 

 

Milliyet'ten Mert İnan'ın sorularını yanıtlayan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kılıç, ABD ve AB temelli iki önemli bilimsel araştırma sayılan, İnsan Nöro-zihin Projesi ile İnsan Beyin Projesi’ne Türkiye’den katılan tek isim.  Prof. Dr. Kılıç, yapay zekâ ve bağlantısal bütünlük adı verilen yeni paradigmanın ayrıntılarını anlattı.

- Yapay zekânın gelecekte, zekâmızdan farkı ne olacak?

Yapay zekâ insan zekasının matematiksel olarak ölçülebilmesini sağlayacak. Bu durum yeni bir kültür ve dünya düzenini ortaya çıkartacak. Hafızanın nerede olduğunu halen biliyor değilim. Şuan için bilginin nöronlar arası bağlantısallık olarak saklandığına inanıyoruz.

 

- Yeni düzende özgürlüklerimiz robotlara kurban gitme riski yok mu? 

Yaşam içindeki bilgi işleme sistemini anladıkça ekonomik, hukuksal, kültürel anlayışlarımız değişecek. Yeni anlatıda en değerli kavram insanın değil, yaşamın kendisi olacak. Hukuk sistemi insanı değil yaşamın kendisini önceleyecek.

- İnsan kendinden daha üstün robot tasarlayabilir mi?

Hiçbir zihin kendinden daha üstün bir zihin yaratamaz. Bizler düşünebildiğimiz kadarını yaratırız. İnsan yaşama müdahale ettiğini sanıyor ancak bu düşünce yanılsamadan ibaret. Bir çocuğa öğretilen her şey günü geldiğinde yapay zekâ veya robotlara da öğretilecek. Robotlara da duygu katılabilir. Sonuçta duygu da bir kodlama. Bunu söylerken duyguyu küçümsemiyorum. Bilgi işleme yeteneğine sahip bir robotun da yaşam hakkı hukukta yer alacak.

Söyleşinin tamamı için tıklayın