Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, "8 milyar küsur dünya insanı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı alışkanlıklarıyla tüketim ve üretim yapsaydı, gezegenimizin kaynaklarını bir sene içinde tüketiyor olurdu" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İklim Araştırma Komisyonu'nda yer kürenin doğal kaynaklarının 'hoyratça' kullanıldığı tespiti yapıldı.
Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, ülkelerin ayak izini (footprint) yani üretim, tüketim ve dünya kaynaklarını kullanma oranlarını incelediklerini, gezegenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının nasıl tüketildiğini araştırdıklarını belirtirken, "Eğer dünya sadece bir ülkenin vatandaşlarının alışkanlıklarıyla üretiyor, tüketiyor, pazarlıyor ve kullanıyor olsaydı kaç tane dünyaya ihtiyacımız olurdu? Örneğin 8 milyar insan Türkler gibi üretip tüketseydi ne olurdu?" diye sordu.
Yeldan, yönelttiği soruya yine kendisi şu yanıtı verdi:
"8 milyar küsur dünya insanı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı alışkanlıklarıyla tüketim ve üretim yapsaydı gezegenimizin kaynaklarını bir sene içinde tüketiyor olurdu. Petrol zengini Orta Doğu ülkeleri Katar, Bahreyn gibi tüketim yapıyor olsak, dünyamızın kaynakları çoktan tüketilmiş olurdu. Sözün özü şu; gezegenimizin kaynaklarını çok hoyratça kullanıyoruz. Kaynakları tasarruf edecek, sürdürülebilir bir biçimde ileriki nesillere aktaracak bir tüketim ve üretim desenine sahip değiliz."