Gündem

Prof. Rigel'e verilen düşük not cezasını hukukçular yorumladı

Hukukçular, ceza verilmesi için notun kasten düşük verildiğinin somut delillerle ispatlanması gerektiğini vurguladı

11 Temmuz 2019 09:02

Prof. Dr. Ersan Şen, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve ceza hukukçusu Uğur Poyraz, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdoğan Rigel'in bir öğrencisine düşük not verdiği gerekçesi ile 5 ay hapis cezasına çarptırılmasını yorumladı.

Milliyet'ten Cihat Aslan'a konuşan hukukçular böyle bir ceza verilebilmesi için notu veren hocanın bu konuda kastı olması ve bunu ortaya koyacak somur deliller olması gerektiğini vurguladı.

Öğrencisine düşük not vermekle suçlanan profesöre hapis cezası

Prof. Dr. Ersan Şen (Ceza hukukçusu): Böyle bir suçlamayı yapabilmek için öncelikle bu öğretim üyesinin suç işleme kastıyla hareket ettiğini belirlemek lazım. Yani öğretim üyesinin bilerek ve isteyerek öğrencisine 65 veya 72 alması gerekirken, 35 verdiğinin ispat edilmesi gerekir. Bu suçun tedbirsizlik, dikkatsizlik, özensizlikle işlenmesi mümkün değil, bu suç ancak kasten işlenebilir. Hoca’nın kastı yoksa ‘Ben böyle okudum, böyle değerlendirdim’ diyorsa öğretim üyesine ceza veremezsiniz. Öğretim üyesinin takdir ve değerlendirmesine ceza verilemez. Gerekçenin iyi, somut ve net olması lazım. Ancak o şekilde kasten işlenen bir suçtan bahsedebiliriz.

Mehmet Durakoğlu (İstanbul Barosu Başkanı): Böyle bir hapis cezasına karar verilebilmesi için gerçekten görevin ihmal edildiğine yol açan bir olgunun varlığının kanıtlanması gerekir. Dosyanın içerisinde böyle bir şey varsa bu kabul edilebilir. Hocaların verdiği notlardan dolayı görevlerini suistimal ettikleri ya da dikkat etmedikleri için ihmal ettikleri gibi bir noktaya varabilmek son derece ağır bir sonuç olur. Hele bir de mesele yorum gerektiren bazı alanlarda mesela hukuk gibi alanlarda zordur. Özel bir durumda yani ‘A hocası B öğrencisine karşı sırf sınıfta bırakmak için taktı’ gibi böyle bir şey yapmadıkça, böyle bir cezanın verilmesi böyle bir yolun açılmaması gerekiyor.

Uğur Poyraz (Ceza hukukçusu): İdare Mahkemesi bu sonuca varırken, nasıl bir değerlendirme ve ölçümleme yaptı bilmiyorum. Ama aynı konunun uzmanı 3 öğretim üyesinin vereceği notlarla, şu andaki öğretim görevlisinin verdiği notlar arasındaki farkı tespit edebilmek için somut delil lazım. Bir öğrenciye verdiği 60 notu bu öğrenciye 35 verilmesi gibi kasten hareket ettiğini ortaya koyan bir delil varsa yapılan işlem doğru olur.

Sosyal medyada tartışma konusu oldu

Rigel’e verilen ceza sosyal medyayı da ikiye böldü. Rigel’in bazı öğrencileri cezayı ‘Gecikmiş adalet’ olarak nitelendirirken, büyük bir çoğunluk ise buna karşı çıktı. Rigel’in Türkiye’nin sayılı iletişim profesörlerinden olduğunu belirten sosyal medya kullanıcıları, karara isyan etti. Ayrıca Whatsapp’ta ‘Prof. Rigel’le Dayanışma’ grubu kurularak destekte bulunuldu.

"Hüküm kesinleşmemiştir"

Konuya ilişkin olarak Rigel’in avukatı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Müvekkilim Prof. Dr. Nurdoğan Rigel hakkında İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bir hükümdür. Müvekkilim anılan mahkemece yapılan duruşmalarda detaylı bir şekilde kendisini savunmuş, tarafımızca da gerekli hukuki savunmaları yapıldı ise de yasal olmayan gerekçeler ile maalesef mevcut hüküm kurulmuştur. Bu hükümle ilgili tarafımızca itiraz kanun yoluna müracaat edilmiş olup kesinleşmemiş bir hükmün müvekkilin manevi şahsiyetine zarar verecek şekilde haber yapılmasını anlayabilmiş değiliz. Kararın henüz kesinleşmemiş olması nedeniyle içeriği ile ilgili etik açıdan bu aşama itibarıyla bir bilgilendirme yapılmayacaktır.”

Ne olmuştu?

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Nurdoğan Rigel’in girdiği derslerin vize ve finallerinde düşük not aldığını öne süren İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi Savash Porghamrezaeieh, Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak kâğıdının yeniden incelenmesini talep etmişti.
 
Mahkeme, öğrencinin Haber-Analiz dersinde 65-72 arası not alması gerekirken 35 aldığını tespit ederek notun değiştirilmesine hükmetti. Şikâyet üzerine Rigel hakkında ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında Prof. Rigel’e, “Görevi kötüye kullanmak” suçundan 5 ay hapis cezası verildi. Ceza 5 yıl süre ile ertelense de not kararı tartışmalara neden oldu.