Koronavirüs

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Umalım ki o açıklamalar doğru çıksın, sözler tutulsun...

26 Aralık 2020 09:29

Hürriyet baş yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın BioNTech aşısına ilişkin açıklamasına işaret ederek, “Kısacası pandemi sürecinin ucundaki umut ışığı kabul ettiğimiz aşılanma konusundaki gelişmeler şimdi daha net ve açık. Umalım ki o açıklamalar doğru çıksın. Sözler tutulsun. Aşılama süreci bir an önce başlasın” dedi.

Bakan Koca, ocak ayında 1.5 milyon BioNTech aşısının gelebileceğine ihtimal vererek, “Mart sonuna kadar 4.5 milyonu net, 30 milyonu opsiyonel olmak üzere ciddi miktarda BioNTech aşısı için de imzaları atmak üzereyiz” demişti.

"Zatürrede yeniden yüzde 4.1 gibi can sıkıcı bir yükselişe şahit olduk" 

Öte yandan Prof. Müftüoğlu, Covid-19’un yol açtığı sonuçlardan biri olan zatürrede artış yaşandığını ifade etti. Prof. Müftüoğlu, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Üzülerek belirteyim: Bu probleme yakalananların önemli bir bölümünün yaşadıkları solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma almak zorunda kalıyoruz. Maalesef bir kısmını da kaybediyoruz. İşte bu nedenle hastalığa yakalananlardaki zatürre oranı çok önemli bir parametre. Oran düştükçe daha az insanımız yoğun bakıma alınıyor, daha az can kaybı yaşanıyor. Pandeminin ilk dönemlerinde (mart-nisan ayları), bu oran yüzde 15-20’lerin üzerindeydi. Son haftalarda yüzde 3’ün bile altına düştü. Ama bu hafta yeniden yüzde 4.1 gibi can sıkıcı bir yükselişe şahit olduk. Peki, sebep ne? 

Sahada çalışan doktor arkadaşlarımızdan gelen net bilgi şu: Zatürre komplikasyonunun ortaya çıktığı vakaların çoğunda hastaların verilen ilaçları kullanmadığı anlaşılıyor. Uzmanlara göre ilaç kullanımına direnç arttıkça zatürre vakalarının sayısı da artıyor. Lütfen ilaçlarınızın kullanımı konusunda önünüze konulan önerileri eksiksiz uygulayın."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.