Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan mideye iyi gelecek 10 tavsiye

14 Aralık 2024 08:08

Güncelleme: 14 Aralık 2024 08:14

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, mide yanması ve ekşimesinde antiasit içeren haplar yerine doğal besinlerden faydalanılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesindeki köşesinde mideye iyi gelecek 10 tavsiyede bulundu.

İşte Müftüoğlu'nun tavsiyeleri...

Rezene: Rezene ile hazırlanan bitki çayı gaz, şişkinlik, krampları azaltıcı özelliği ile mideyi rahatlatır.

Muz: Mide asiditesine olumlu etkilerinden dolayı reflüsü olan kişiler için iyi bir meyve seçeneğidir.

Zencefil: Anti-inflamatuar etkisi ile vücuttaki yangıyı olumlu etkilemenin yanı sıra spazm çözücü özelliği ile krampları yatıştırır özelliktedir.

Yulaf ezmesi: Lifli yapısı ile midenin asit oranını dengeler. Aynı zamanda doyurucudur. Hacim olarak şişme özelliğinden ötürü süt ile pişirerek tüketebilirsiniz.

Kavun: Potasyumdan zengindir. PH değeri yüksek olduğu için midenin alkali olmasına yardımcı olarak reflüye iyi gelir.

Makarna: İçeriğindeki B vitaminleri ile enerji verir. Mideyi yatıştırır. Tam buğday olan çeşitleri aynı zamanda glisemik yükü hafifleteceğinden şekeri de dengeler.

Kök sebzeler: Kereviz, enginar, yer elması gibi kök sebzelerin kalorilerinin daha yüksek olması nişasta içeriklerinin diğer sebzelere göre daha fazla olmasından kaynaklanır. Bolca lif içermeleri tokluk hissini uzatırken alkali ortam da sağlar.

Tavuk ve hindi: Reflüyü önleyici beslenme planında en önemli protein kaynaklarındandır. Yağda kızartılmadığı sürece beyaz et tüketilebilir. Ancak mutlaka derisi alınmış olmalıdır.

Maydanoz: Mide ve sindirim sistemini rahatlatıcı, vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı bir bitkidir.

Papatya çayı: Mükemmel bir mide dinlendirici olabilir. Ayrıca miktarını abartmamak koşuluyla meyan kökü özlerinden de istifade edilebilir.