Koronavirüs

Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda

18 Ocak 2021 08:36

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda" görüşünü savundu. 

Müftüoğlu, "Allostatik yüklenme uzun süreli streslere bağlı olarak beden, zihin ve duygularımızdaki aşırı yıpranmanın yol açtığı 'bedeli' ifade ediyor. Herhangi bir fiziksel ve/veya ruhsal stresin oluşturduğu aşırı yüklenme hali beden, zihin ve duygularımızdaki kapasiteyi aştığında, baskı altına giren fiziksel ve ruhsal yapılanmamız içten içe çürümeye, çökmeye, kaygı ve korku çukurlarının içine düşmeye, kısacası sonu karanlık bir tükeniş sürecine girmeye başlıyor." ifadesini kullandı. 

Müftüoğlu, "Varlığını neredeyse bir yıldır sürdüren Covid-19 pandemisi işte bu nedenle şimdi de bir çeşit 'kaygı pandemisi'ne dönüşmüş durumda. Eğer kendimize iyi bakmazsak, eğer tehdidin büyüklüğünü vaktinde fark edip gerekli tedbirleri almazsak, çöküntü daha da büyüyecek ve bundan en çok da virüsle savaşmak zorunda olan bağışıklık sistemimiz etkilenecektir." ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın