Sağlık

Prof. Dr. Müftüoğlu: Araştırmalara göre, “testosteron seviyeleri” eskiye oranla giderek ve hızla düşüyor

"Erkeklerin 'sperm sayıları ve sperm kalitelerinde' de bazı ciddi sorunlar var"

18 Temmuz 2022 08:01

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Farklı merkezlerde yapılan yüzlerce araştırmada tekrar tekrar gösterildi ki erkeklerin durumu hormonal ve sayısal rakamlara bakılırsa hiç de iyi görünmüyor. Araştırmalara göre, 'testosteron seviyeleri' -eskiye oranla- giderek ve hızla düşüyor." değerlendirmesini yaptı.

Müftüoğlu yazısında, "Mesele sadece testosteron kaybıyla da sınırlı değil. Erkeklerin 'sperm sayıları ve sperm kalitelerinde' de bazı ciddi sorunlar var. Uzmanlar son yıllarda erkeklerde testosteron seviyelerindeki azalma ile birlikte sperm sayılarının da düştüğünü, mevcut spermlerin ise yeteneklerinin önemli ölçüde bozulduğunu ve azaldığını söylüyor." ifadesini kullandı. 

Müftüoğlu şunları kaydetti:

"Peki, neden? Anlaşılan o ki tek bir neden yok, nedenler var? Beslenme yanlışları bunlardan biri, muhtemelen de en önemlisi. Aşırı şeker tüketimi, yüksek kalorili beslenme ve oluşturduğu obezite meselesi, besin maddelerinin içine yerleşen/yerleştirilen(!) yapay katkılar, kimyasallar, koku ve renk verici maddeler, hormonlar, antibiyotikler de testosteron üretimini ve sperm kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Alkol ve sigara kullanımındaki artışı da bu listeye eklemek şart. Ve yine bu listede stres yönetimi bozukluğunun, uykusuzluk probleminin, bilinçsiz kullanılan takviyelerin, gereksiz yutulan ilaçların, hareketsiz, tembel, uyuşuk, egzersiz yoksunu hayat tarzının da yer alması gerekiyor.

"Testosteron azalınca bakın neler oluyor?"

1. Cinsel performans düşüyor.

2. İnsülin direnci tetikleniyor, kilolar artıyor.

3. Uyku bozuklukları devreye giriyor.

4. Kas ve kemikler eriyor.

5. Yorgunluk, isteksizlik, keyifsizlik başlıyor.