Bilim / Teknoloji

Prof. Dr. Betül Kaçar'a antik genler hakkında çalışmaları nedeniyle büyük onur

23 Temmuz 2022 11:26

2020 yılından bu yana ABD'nin uzay ajansı NASA'da araştırma çalışmaları yürüten Türkiye doğumlu Prof. Dr. Betül Kaçar, Genom Yazarları Birliği ve Rosalind Franklin Derneği tarafından antik genler konusunda yaptığı bilimsel çalışmaları dolayısıyla “2022 Rosalind Franklin Madalyası” ödülünde ikinciliğe layık görüldü. 

Kaçar daha önce de Stanley Miller Erken Kariyer Ödülü ve NASA Erken Kariyer Ödülü almıştı.

NASA'dan yapılan açıklamada Kaçar'ın araştırması sayesinde antik enzimler ve metabolik yollar hakkında yeni bilgiler edindiğini ifade edildi. Kaçar'ın antik genleri incelemek için yeni deneysel teknikler de geliştirdiği belirtildi.

Betül Kaçar kimdir?

Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitimi gördü ve 20 yaşında ABD’ye göç etti. 20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010’da Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Evrimin moleküler mekanizmalarına yönelik anlayışımızla ilgilenen Kaçar, doktora sonrası çalışmalarını NASA’da sürdürdü. 2012 yılında Harvard Üniversitesi’ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı’nda görev aldı. Türk bilim insanı, 2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi'nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışıyor.