Bilim / Teknoloji

Prada ve Axiom Space, NASA'nın Ay görevi için bir araya geldi

İki şirket ortak açıklamasında, uzay giysilerinin Ay'ın güney kutbundaki aşırı sıcaklıklara ve sürekli gölgede kalan bölgelerdeki en düşük sıcaklıklara en az iki saat dayanacak şekilde üretildiğini söyledi

17 Ekim 2024 09:42

T24 Haber Merkezi

Ünlü İtalyan moda markası Prada ve Axiom Space, NASA'nın Ay'a yapacağı Artemis III görevine özel bir uzay giysisi tasarımı geliştirdi. Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) uzay giysisinin tasarımı, Milano'da düzenlenen Uluslararası Astronot Kongresi'nde sergilendi.

Giysi, zorlu ay koşullarıyla başa çıkmak için yüksek mühendislikli işlevsellik ve estetiği bir araya getirmeyi amaçlıyor.

İki şirket ortak açıklamasında, uzay giysilerinin Ay'ın güney kutbundaki aşırı sıcaklıklara ve sürekli gölgede kalan bölgelerdeki en düşük sıcaklıklara en az iki saat dayanacak şekilde üretildiğini söyledi.

AxEMU, ay ortamını simüle etmek için su altı dahil olmak üzere kapsamlı testlerden geçti. İki şirket, son geliştirme aşamasına yaklaştığını söyledi.

Hazırlanan uzay giysisi, ısıyı yansıtan ve astronotları yüksek sıcaklıklardan ve ay tozundan koruyacak beyaz malzemeden yapılacak. Bunun yanı sıra daha fazla esneklik, performans ve güvenlik sağlayacak.

Uzay giysisi hem erkekler hem de kadınlar için tasarlanıyor. Astronotlar bu giysi ile en az sekiz saat boyunca uzay yürüyüşü yapabilecek. AxEMU, mürettebatın güvenliğini sağlamak için çeşitli yedek sistemler ve yerleşik bir teşhis sistemi ile donatılacak.

Reuters'te yer alan haber göre, Prada'nın Pazarlama Direktörü Lorenzo Bertelli yaptığı açıklamada, "Axiom Space ile uzun vadeli bir işbirliğinin sadece ilk adımı olan bugün gösterdiğimiz sonuçtan gurur duyuyorum" dedi.

Axiom Space Başkanı Matt Ondler de tasarımın iki gruptaki çalışanların becerilerinin birleştirilmesiyle geliştirildiğini söyledi.

Ondler, "Yenilik, farklı geçmişlere sahip, farklı eğitimlere ve farklı becerilere sahip farklı ekipleri bir araya getirdiğimizde ortaya çıkıyor" dedi.


 

'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey